Sindicalistii bugetari ameninta Guvernul cu greva generala in sistemul bugetar daca nu primesc salarii cu 20% mai mari
Aproape 65.000 de functionari publici afiliati la Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex au facut ieri o greva japoneza de doua ore prin care cer Guvernului o marire de salariu de 20%, elaborarea legii salarizarii unice si renegocierea grilelor de salarizare, arata Cotidianul. Vasile Marica, liderul Sed Lex, spune ca programul actiunilor de protest va continua, pentru ca „nu ne asteptam ca Guvernul sa aiba o reactie“. Acesta a mai spus ca deja a transmis o adresa tuturor federatiilor sindicale din sectorul bugetar (sanatate, invatamint, administratie) pentru a conveni un calendar al actiunilor de protest, comun la nivel national.

Presedintele Aliantei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat conform Gandul, ca in zilele urmatoare sindicalistii vor hotari data grevei de avertisment si a grevei generale, care cel mai probabil vor fi organizate la sfarsitul lunii februarie, in functie de raspunsul Guvernului la solicitarile sindicalistilor. Marica a mai spus ca din Bucuresti si Ilfov participa la greva japoneza peste 7.000 de functionari publici afiliati la Alianta Sed Lex.

Realitatea precizeaza ca decizia de declansare a grevei a venit dupa o prima runda de negocieri esuata, cu Guvernul. Oferta Ministerului Muncii prevedea o crestere salariala de 4,5% incepand cu luna aprilie si de 5% in octombrie. Mai multe federatii sindicale au anuntat ca vor continua seria protestelor daca Guvernul nu revine asupra cresterilor salariale din sectorul bugetar pentru 2008.

Dupa cum informeaza Romania Libera, la structura federativa (Sed Lex) sunt afiliati salariatii directiilor finantelor publice, angajatii Trezoreriei, ai caselor de pensii si cei ai caselor de asigurari de sanatate, statisticienii, angajatii din vami si cei din cadrul oficiilor pentru protectia consumatorului.
Alianta Sed Lex a anuntat ca este hotarata sa demareze discutii si cu celelalte sindicate din structurile bugetare, cum ar fi invatamantul si sanatatea, pentru organizarea unor actiuni comune de protest, in vederea satisfacerii revendicarilor salariale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.