De cand nu se mai fac eutanasieri, pentru ca sunt interzise de Legea 9 din 11 ianuarie 2008, personalul de la Ecarisaj se intreaba oare ce ne rezerva viitorul. Acum, cand am intrat si noi in randul lumii civilizate si nu mai omoram cainii cu bestialitate, avem o noua problema: nu sunt solutii. Dr Paula Geanina Stefan, medicul veterinar de la adapostul Administratiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA) din Bd. Theodor Pallady pledeaza pentru castrare, ca unica solutie salvatoare: “Eu zic ca toti ar trebui castrati, ca sa se evite inmultirea, care este incontrolabila in momentul de fata. Mi se pare ca e ceva foarte bun pentru animale. Eu am cani de rasa acasa, campioni pe Romania, pe care i-am castrat. Li se reduce foarte mult din hormoni. E foarte necesar!”, explica doamna doctor. Asa se face ca, daca vrei sa iei un caine din adaposturile ecarisajului, n-ai cum sa-l scoti decat castrat. Nu conteaza daca tu, “parintele” adoptiv, vrei sa-ti faca pui cainele pe care-l iei. “Ce urmasi poate sa aiba un maidanez? De aici nu iese nici un caine necastrat. Doar daca e un exemplar foarte valoros, dar noi nu luam caini de rasa de pe strada”, mai spune medicul veterinar. Nenorocirea e ca atunci cand vorbeste de castrare, doamna veterinar de la ecarisaj se refera doar la cainii care sunt adoptati, cand solutia ar fi chiar castrarea celor care se inmultesc pe strazi. Iar acum blocarea patrupedelor in cele doua adaposturi nu este, in nici un caz, o solutie.

ZBOARA, PUIULE, ZBOARA! Deci daca vrei pui, n-ai cum, pentru ca puii “zboara” definitiv, o data cu biletul de iesire. Masura a fost prevazuta de lege pentru a se evita readucerea pe strazi a cainilor fara stapan care se pot reproduce. Dar nu s-a gandit nimeni la o varianta “de compromis” pentru cazurile de reala adoptie. Daca-ti pierzi cainele, animalul ajunge la ecarisaj si vii in maximum 48 de ore sa-l recuperezi, il iei inapoi intreg, fara taxe. In schimb, daca aveti amandoi ghinion si depasiti termenul de doua zile, atunci se considera adoptie, deci platesti un milion jumate si-l duci inapoi acasa eunuc. Asta e litera legii si peste ea nu trece nimeni! Mai in gluma, mai in serios, solutia castrarii a ramas cam singura care poate sa reduca si suferinta celor care urasc animalele de pe strada, si a bietilor caini care se inmultesc fara sa stie ca “incalca legea”. Dar asta nu se intampla. La adapostul de la Chiajna am gasit in curte o “clinica veterinara” utilata cu tot ce-i trebuie pentru a fi folosita la castrarea si vaccinarea antirabica a cainilor de pe strazi. Dar ea nu mai poate fi folosita de un an. “Masina asta a costat foarte multi bani, dar legea nu ne mai permite sa o folosim. A fost cumparata acum trei ani, dar de un an si ceva sta degeaba. Am fost acuzati si de concurenta neloiala de cei care au cabinete veterinare, pentru ca preturile sunt mai mici la noi”, spune veterinarul Dragos Popa, seful biroului Relatii Publice de la Chiajna.

CAINELE INEXISTENT. “Tara-i o gradina, Bucurestiul, o floare. /Eu merg pe trotuar /Cu labele murdare. /Ce nesimtire! Sunt un magar! /De fapt, sunt un caine comunitar.” De fapt, “cainele comunitar” nu exista. Exista numai “politistul comunitar”, care n-am inteles de ce are biroul chiar langa cel al veterinarului de la ecarisaj, in Theodor Pallady... In fine, e problema lor. “Nu e prevazut in nici o lege termenul de «caine comunitar». Sunt doar caini liberi, nesupravegheati, care pleaca de la niste stapani. Pentru ca ne confruntam cu problema aceasta. De la curti proprietarii dau drumul cainilor, tranziteaza spatiul public, dupa care se reintorc. Eventual se si imperecheaza acesti catei, la care noi nu avem acces, conform legii, sa-i sterilizam”, explica Simona Panaitescu, directoarea ASA. Si asta nu este singura problema de lacune legislative care-i pune in incurcatura pe cei care trebuie sa rezolve problema cainilor de pe strazi, atat de discutata mai ales in campanii electorale sau cu ocazia vizitelor externe. Astfel ca, in prag de Summit NATO, cainelui comunitar, cel in cauza, dar care ramane singurul fara nici o vina, ii mai ramane sa fredoneze piesa trupei Taxi: “Intreaga Europa a venit sa vada /Da’ m-a gasit pe mine pe strada (...) Vaca da laptic, gaina, ousor, /numai eu nu ma-ncadrez in de-cor!”.