In fiecare luna, 150 de bebelusi trec pe la piscina sa ia lectii de inot la scoala de activitati acvatice „Micii Campioni”. Geta Sultana, proprietara scolii, crede ca inotul timpuriu stimuleaza inteligenta emotionala a copiilor
Pe la piscina Sultanei trec regulat vedete, presedinti de banci, sefi de multinationale in domeniul tutunului sau executivi din telefonia mobila, expati sau romani. Nu intra niciodata in apa, ci stau pe margine cu cipici in picioare si privesc topiti cum bebelusii lor misuna ca pestii prin bazin. Pentru 2.800 euro, cat costa abonamentul anual, orice bebelus mai mare de patru luni si jumatate poate lua lectii de inot intensiv (de doua ori pe saptamana cate 30-50 de minute, ca nu cumva sa se mureze prea tare), cu un instructor dedicat.

Activitatile acvatice pentru bebelusi au fost introduse in Romania de fosta moasa Georgeta Sultana (certificata in scolirea nou-nascutilor in 2003 de Federatia Franceza de Activitati Acvatice), care a inteles ca in apa nou-nascutul se simte in elementul lui: „Ganditi-va ca in primele noua luni de viata, bebelusul traieste intr-o bula de lichid amniotic. Cand se rupe apa, femeia naste si copilul trece de la mediul lichid la cel gazos, care este dominat de o multitudine de stimuli la care este nevoit sa se adapteze si in curand isi pierde antrenamentul intrauterin de inotator”.

Drept urmare Geta Sultana nu-si permite sa-i lase bebelusului prea mult ragaz, ci pentru 50 euro sedinta de jumatate de ora, in chiar ziua externarii din maternitate, merge acasa la client, umple cada din baie cu apa numai buna (32-33°C) si-l vara inauntru pe micut la balacit, timp de 10-15 minute.
Este permisa chiar si o scufundare de cateva secunde, pentru pastrarea reflexului narinar: „Bebica cand simte apa la nasuc nu inspira. Reflexul de scafandru l-a dobandit in burta mamei si, daca nu-l exerseaza, pe la vreo patru luni si ceva se pierde. Dar daca ii propunem copilului scufundari inca din primele zile de viata, acest reflex se transforma in automatism.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.