Preluata de peste Ocean, sarbatoarea Zilei indragostitilor dezvolta o adevarata industrie de profil, de la distractie si cumparaturi pana la inventarea unor evenimente si chiar casatorii simbolice. In schimb Dragobetele nostru autohton este dat uitarii
Inimioare de plus, targuri pentru indragostiti, evenimente in cluburi. Asa a fost adoptata, fara mofturi, de romani Valentine’s Day. In timp ce unele cupluri de indragostiti se rezuma la mici atentii sau cadouri substantiale, altele chiar se casatoresc de Sfantul Valentin. Potrivit Adevarul, producatorii de jucarii s-au adaptat evenimentului isi scot pe piata inimioare si obiecte care simbolizeaza dragostea, producatorii de dulciuri s-au aliniat si ei curentului, iar evenimentele din cluburi sunt destinate exclusiv indragostitilor.

Cele mai bine vandute produse au fost jucariile de plus, pachetele cadou, gadget-urile, lenjeria, bomboanele de ciocolata, plantele naturale si sampania., precizeaza Jurnalul National. In plus, tinerii s-au orientat si catre decoratiuni. “In saptamana premergatoare Zilei indragostitilor, clientii au fost atrasi in special de produsele din categoria de accesorii si decoratiuni, care pot constitui cadoul perfect pentru persoana iubita: rame foto deosebite, tablouri tematice, perne in forma de inima, lenjerii de pat in culori romantice si din materiale fine, plante, lumanari parfumate si alte decoratiuni. De asemenea, cele mai cautate produse din bistroul din cadrul magazinului nostru sunt in aceasta perioada bomboanele de ciocolata si jeleurile sub forma de inimioare, cidrul de mere, precum si delicioasele prajituri”, a declarat Mihaela Muresan.

Valentine's Day este Ziua Indragostitilor in traditia occidentala. Ziua indragostitilor are traditii regionale in Marea Britanie. In In Franta o tara traditional catolica, Valentine's Day este cunoscut simplu drept Sfantul Valentin si este sarbatorita ca in restul tarilor occidentale. In Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sarbatorita pe o scara larga, dar multi oameni isi fac timp pentru a il petrece intr-un mod romantic cu partenerul de viata sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.
In Slovenia un proverb spune ca Sfantul Valentin aduce cheile radacinilor, asa ca pe 14 februarie plantele si florile incep sa creasca. Ziua indragostitilor a fost sarbatorita ca ziua in care incep lucrarile in vii si pe campuri. Este de asemenea spus ca pasarile se casatoresc in aceasta zi. Cu siguranta, numai de curand este sarbatorita ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este traditional 12 martie, ziua Sf Gregor.

In Romania, sarbatoarea traditionala pentru iubiti este Dragobete care este sarbatorit pe 24 februarie. Este numit dupa un personaj din folclorul romanesc care se presupune ca ar fi fiul Babei Dochia. Parte din numele lui drag, care poate fi gasit si in cuvantul dragoste.

Romania a inceput sa sarbatoreasca si Valentine's day, desi deja avea Dragobetele ca o sarbatoare traditionala. Aceasta a dus la multe repercursiuni din partea mai multor grupuri, persoane reputabile si institutii dar si organizatii nationaliste ca Noua Dreapta, care condamna Ziua indragostitilor ca fiind o sarbatoare superficiala, comercialista, importata drept un kitsch occidental Orientul Mijlociu si Africa
Exista in Romania si o grupare de oameni care militeaza impotriva sarbatorilor imprumutate, gen Valentine's Day, cum ar fi ANTI Valentine's Day., sau Iubeste Romaneste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.