Scandalul iscat in jurul taxei de prima inmatriculare continua, astfel ca zeci de locuitori din Salaj au depus deja la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) din localitate cereri de restituire a banilor platiti.

\Totodata, conform NewsIn, la nivelul DGFP Salaj a fost inregistrata si o actiune direct in instanta la Judecatoria Simleu Silvaniei."In urma cu doua zile a fost inregistrat la nivelul DGFP Salaj un numar de 38 de cereri de restituire a taxei de prima inmatriculare, din care 15 la nivelul Administratiei Finantelor Publice (AFP) Zalau, 17 la AFP Sarmasag si cate doua la nivelul AFP Cehu Silvaniei, Jibou si Simleu Silvaniei. Avem si un caz in care a fost inregistrata o actiune direct in instanta la Judecatoria Simleu Silvaniei", a declarat ieri purtatorul de cuvant al DGFP Salaj, Gina Bicazan. Potrivit acesteia, suma incasata de DFGP la nivel de Salaj, pentru inmatricularea a circa 4.810 autovehicule, este de aproximativ 13 milioane de lei.

In urma cu doar cateva saptamani, Ministerul Finantelor a facut public proiectul de ordonanta privind modificarea taxei auto, proiect ce a fost supus dezbaterii. Conform noilor reglementari, taxa auto se calculeaza in functie de gradul de poluare al masinii (normele Euro), de capacitatea cilindrica si de vechimea autovehiculului.

Buzaul a dat startul...
In primele luni ale acestui an au avut loc doua mari "proteste" ale posesorilor de autovehicule, nemultumiti de taxa auto pe care au platit-o. La sfarsitul lunii ianuarie alti 120 de automobilisti, de data aceasta din Buzau, au solicitat restituirea taxei de prima inmatriculare, unii dintre acestia fiind nevoiti sa achite in 2007 pentru a-si inmatricula masina sume de pana la 18.000 de lei.
Directorul ACR Buzau, Mariana Giugula, declara la acea vreme ca la sediul instantei se prezentau zilnic soferi nemultumiti care considerau "ca au fost mintiti si furati". Mai mult decat atat, acestia amenintau ca vor actiona in instanta daca nu isi vor primi banii inapoi. In urma acestor actiuni, filiala locala a ACR a organizat o campanie de consiliere juridica. "In Buzau sunt soferi care au platit si 170 si 180 de milioane pentru a-si inmatricula masinile. Oamenii ne suna permanent, ne intreaba cum isi pot recupera banii, considerand ca au fost furati si mintiti. Sa speram ca ii vom putea ajuta si cu aceasta ocazie Guvernul si Ministerul de Finante ne vor spune si cati bani s-au strans din aceasta taxa si unde s-au dus acesti bani", mentiona Giugula.

Soferii isi pot primi banii inapoi

Pana in prezent au avut loc doua procese in care reclamantii cereau restituirea sumei platite pentru taxa auto, amandoua fiind castigate de acestia. Daca primul proces a fost castigat de un aradean, cel de-al doilea a fost in favoarea presedintelui Judecatoriei Botosani, Liliana Poelinca. Aceasta a declarat la inceputul saptamanii ca a obligat statul roman, prin Ministerul Economiei si Finantelor, sa restituie taxa de prima inmatriculare in suma de 6.287 de lei, actualizata in raport cu indicele de inflatie la data platii efective.

"Orice persoana interesata se poate adresa instantei, iar, de la caz la caz, instanta hotaraste daca cererea este admisa sau respinsa", afirma la acea vreme Rodica Dascalu. Hotararea Tribunalului Botosani nu este insa definitiva, aceasta poate fi atacata in termen de 15 zile de la data la care a fost comunicata. Liliana Poelica a cumparat in 2007 un Audi A4, pentru care a platit o taxa de prima inmatriculare de 6.287 de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.