Traficul si exploatarea sexuala a minorilor in scopuri comerciale reprezinta inca o problema pentru Romania. Principalele elemente care contribuie la mentinerea acestui fenomen sunt familiile dezorganizate, anturajul si saracia. Numai anul trecut, au fost inregistrate 1663 de persoane victime ale traficului, 274 dintre ele avand sub 18 ani. "Din totalul minorilor traficati anul trecut, 120 au fost traficati in Romania, iar ceilalti in tari precum Italia, Spania si Olanda. De asemenea, 103 dintre minorii traficati in tara au fost exploatati sexual, uneori chiar in urma implicarii rudelor de gradul intai sau a cunostintelor", a precizat Dumitru Licsandru, presedintele Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane, cu ocazia prezentarii unui studiu privind exploatarea sexuala in scopuri comerciale a copiilor, realizat de organizatia "Salvati Copiii".

Abandonate sau abuzate

Studiul pune in evidenta faptul ca abuzul si neglijarea copilului in familie si in afara sa, manifestate sub cele mai grave forme, sunt prezente in proportii ingrijoratoare. "Proportii destul de insemnate de adolescente au fost supuse unor forme de abuz sexual in familie si/sau in afara familiei, abuzuri care pot avea consecinte grave asupra sanatatii fizice si psihice si totodata reprezinta factori de risc pentru implicarea in activitati de prostitutie", afirma realizatorii studiului. Ancheta sociologica a mai aratat ca 9% dintre elevele participante la studiu au fost acostate pe strada pentru intretinerea de relatii sexuale pentru bani, 7% sustin ca li s-a cerut sa se dezbrace in fata cuiva, 2% au fost victime ale unei tentative de viol si 2% au fost violate. De asemenea, 18% dintre elevele chestionate au declarat ca li se vorbeste urat acasa, 17% ca nu merg acasa de teama sa nu fie pedepsite, iar 8% au recunoscut ca au locuit la o prietena sau ruda, pentru o perioada mai mare de timp, pentru ca nu doreau sa stea cu parintii. De asemenea, 48% dintre eleve au afirmat ca in afara familiei li s-au adresat injurii sau cuvinte urate de catre colegi sau prieteni, 11% au fost lovite/batute de colegi si 2% au consumat droguri. O treime dintre parinti (37%) nu verifica niciodata daca copilul lor merge la scoala. Analiza raspunsurilor la intrebarea deschisa privind siguranta tinerelor fete evidentiaza un fapt ingrijorator: 47% dintre respondente se tem sa nu fie violate sau supuse altor acte de abuz sexual, violenta, rapire sechestrare.

Recomandarile specialistilor

Initiatorii studiului recomanda campanii de informare, extinderea numarului si ariei de actiune a raziilor pentru depistarea a minorelor exploatate sexual, acordarea de servicii de reabilitare si, ulterior, realizarea de controale periodice privind situatia acesteia etc. De asemenea, "Salvati Copiii" considera necesara infiintarea de Centre de Urgenta in toate judetele. In prezent, minorii victime ale traficului beneficiaza de servicii specializate in cadrul unor centre de tranzit, la nivel national existand pana acum 12 astfel de unitati. Odata cu prezentarea studiului a fost lansata si o campanie al carei scop este sensibilizarea opiniei publice asupra consecintelor abuzului si exploatarii sexuale asupra dezvoltarii copilului. De asemenea, pentru specialistii care lucreaza cu minorii traficati sau exploatati sexual, "Salvati Copiii" si Biroul International al Muncii au editat si un manual specializat de pregatire pentru consilierea psiho-sociala a tinerilor traficati. La realizarea studiului au participat 505 eleve din clasele 8-12 de la 7 licee din Sectorul 1. De asemenea, a mai fost un esantion de 300 de persoane majore din toate sectoarele Capitalei.

Violate, sechestrate, batute, arse, taiate

Pe durata practicarii sexului comercial, multe dintre cele 16 participante la studiu au afirmat ca au trait experiente dure de abuzuri fizice si sexuale din partea clientilor sau proxenetilor, adeseori fiind supuse unor tratamente inumane.
Cele care au fost sechestrate de pesti nu au voie sa paraseasca locuinta, au fost batute, arse, taiate, ca sa nu fuga si sa accepte perversiuni sexuale din partea clientilor. Cele care nu se supun sunt amenintate si batute. Uneori situatia este atat de grava incat au fost nevoite sa sara pe geam din apartament. Aproape jumatate dintre ele au fost vandute si revandute de multe ori, actiuni care in multe randuri se soldeaza cu amenintari, batai si umiliri. Trei din cele 16 fete intervievate nu aveau acte de identitate si de aceea nu pot merge sa-si faca analize si nu se pot angaja nicaieri. Un sfert din fetele intervievate au declarat ca se drogheaza, una cu aurolac si trei cu heroina injectabila. Rezultatele studiului arata ca starea de spirit a acestora este marcata de sentimente de culpabilitate fata de activitatea in care s-au implicat, de umilire si injosire care le fac sa se ascunda de lume. Ele nu au prieteni iar nivelul lor de aspiratii se rezuma la nevoile imediate de hrana, adapost si o familie bazata pe relatii normale de convietuire.

Furate sau vandute de parinti

Rezultatele anchetei in randul tinerelor exploatate sexual arata ca 69%(11 din cele 16 persoane intervievate) au fost exploatate sexual in scopuri comerciale de la varste mai mici de 18 ani, 3 dintre ele avand varste chiar sub 15 ani.
Majoritatea persoanelor implicate in sexul comercial provin din familii destramate, cu parinti despartiti si recasatoriti de mai multe ori, tati vitregi alcoolici sau consumatori de alcool care abuzeaza fizic si sexual de copil. In peste jumatate dintre cazurile analizate, situatia este amplificata de numarul mare de copii din familie si de climatul familial bazat pe neglijare si indiferenta fata de copil. Initiatorii au identificat cinci moduri de racolare a tinerelor: minora este furata, sechestrata si obligata sa se prostitueze de membrii unor clanuri; fuge de acasa dupa ce a fost supusa unor abuzuri fizice sau sexuale de catre un membru al familiei; a fost implicata deliberat in prostitutie de catre parinti sau de catre persoanele in grija carora se afla, pentru obtinerea de bani; pleaca de acasa, din diverse motive, la prietene care sunt implicate in prostitutie sau pleaca de acasa intr-o alta localitate, de obicei un oras mare, si ajunge in strada. Unele tinere intra cu ajutorul "prietenilor" in acest mediu specific retelelor de prostitutie