Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) le-a dat castig de cauza unor romani care au dat in judecata statul, nemultumiti ca autoritatile nu au pus in aplicare mai multe hotarari judecatoresti definitive pronuntate in favoarea lor in legatura cu un teren pe care il revendicau.Astfel, dupa deliberari magistratii europeni s-au pronuntat in favoarea a sase frati care au revendicat un teren mostenit de la tatal lor, care insa a intrat in posesia statului. Reclamantii nu au primit inca daune materiale sau morale, lor fiindu-le acordati doar 20 de euro reprezentand cheltuieli de judecata.

Potrivit site-ului CEDO, cei sase - Filofteia Dragne, Smaranda Branescu, Smaranda Matei, Maria Neagoe, Iulia Orban si Vasile Galbeneanu - au revendicat un teren de 33,5 hectare, pe care il mostenisera de la tatal lor. In iunie 1995 o instanta locala le-a dat castig de cauza, dispunand repunerea lor in posesie prin reconstituirea titlului de proprietate.
Mai mult, in urma unei alte sedinte de judecata, o alta instanta dispunea ca reclamantii sa fie pusi in posesie de catre Comisia pentru aplicarea legii funciare.

In fine, pe 10 noiembrie 1997 instanta dispunea ca cei sase sa primeasca despagubiri in valoare de 97 milioane de lei, banii reprezentand pagube pricinuite de imposibilitatea de a-si cultiva terenul revendicat. In ciuda demersurilor lor, cei sase nu au fost improprietariti efectiv, ei adresandu-se in consecinta instantei europene.Reclamantii au acuzat ca dreptul de a se adresa justitiei si dreptul de a se bucura de proprietate le-au fost incalcate de catre autoritati, acestea nefiind in stare sa aplice o hotarare judecatoreasca.

Magistratii europeni au decis, cu sase voturi pentru si unul impotriva, ca statul roman le-a incalcat celor sase drepturile de proprietate si de acces la justitie.
"CEDO a mai stabilit ca cei sase erau proprietarii terenului, in sensul prevazut de Conventia pentru Drepturile Omului. Intrucat Guvernul Roman nu a putut da o explicatie plauzibila pentru incalcarea dreptului de proprietate al reclamantilor - manifestata prin imposibilitatea de a aplica hotararile judecatoresti definitive - Curtea a stabilit ca aceasta incalcare a fost asadar arbitrara si a dus la incalcarea prevederilor legale", se precizeaza in documentul CEDO.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.