Darurile oferite de Ziua Indragostitilor pot fi inlocuite cu produse bio, in semn de iubire fata de mediul inconjurator. Spre exemplu, resursele energetice angrenate in alcatuirea unui buchet de 25 de trandafiri echivaleaza cu o plimbare facuta cu masina pret de 20 de kilometri

Trandafirii, ciocolata, bijuteriile sau lenjeria fina sunt, fara indoiala, darurile pe care toti indragostitii si le fac de Ziua Sfantului Valentin. Insa fabricarea tuturor acestor lucruri, pe care, ce-i drept, multi dintre noi le asteapta cu nerabdare, reprezinta o sursa considerabila de poluare!

Nimic nu-i poate impiedica insa pe cei care se iubesc cu foc sa-si arate, cu aceasta ocazie, si pretuirea fata de planeta pe care traiesc, inlocuind cadourile traditionale cu produse eco! Astfel, Ziua Sfantului Valentin poate deveni, pe langa sarbatoarea iubirii, si o sarbatoare ecologica!

Terra este un organism viu care are nevoie de iubire si protectie pentru a supravietui. Omul se bucura primul de tot ceea ce inseamna mediu inconjurator, dar tot el este cel care pastreaza ori distruge cu buna stiinta toate darurile pe care natura ni le ofera neconditionat.
Iubirea fata de semeni inseamna, in mare parte, si iubirea fata de locul in care acestia traiesc, fata de plante sau animale fara de care viata noastra nu ar insemna mare lucru. Modalitatile in care ne putem exprima sentimentele pot fi destul de ingenioase, iar darurile pe care le facem cu diverse ocazii pot fi si altele decat cele cu care am fost obisnuiti pana nu de mult.
Produsele din galantare pentru care se irosesc materii prime, de multe ori nereciclabile, nu pot exprima mai multa iubire decat o plimbare romantica sub clar de luna ori o seara in doi la lumina discreta a lumanarilor. Un cadou nu inseamna neaparat o bratara de aur, flori care cresc fortat in sere sau batoane de ciocolata care mustesc de e-uri.

Florile lasa in urma lor suferinta

De Sfantul Valentin sau cu orice alta ocazie ne aratam pretuirea fata de cei apropiati printr-un buchet imens de flori. Dar nu ne gandim aproape niciodata ca acest gest nu este ecologic, si nici chiar etic. Cele mai multe flori vin din locuri indepartate, cu avionul sau in camioane, iar pentru a rezista in timpul transportului sunt conservate sau refrigerate.
Cu ocazia sarbatorilor, productia in serele de flori se tripleaza si, la fel, consumul de energie, in special iarna. Pesticidele si ingrasamintele chimice garanteaza productia si reduc riscurile producatorului. Dar toate aceste chimicale cu ajutorul carora florile cresc rapid polueaza solul, ameninta sanatatea muncitorilor si le pot declansa chiar celor carora le sunt aduse in dar tot felul de alergii. Multi dintre oamenii care lucreaza in sere au dureri de cap, ameteli, insomnii, greturi, iar pe termen lung se aleg cu boli incurabile, cum ar fi cancerul, sau trebuie sa faca fata unor afectiuni cronice, cauzate, bineinteles, de diversele substante chimice care „hranesc" ori coloreaza artificial plantele.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.