Daca pana acum cosul de consum continea carne de porc, oua, cartofi, fasole si alte produse alimentare sau nealimentare, din acest an avem parte de o surpriza.
Institutul National de Statistica (INS) a introdus in cosul de consum dupa care se calculeaza inflatia sortimente noi de bunuri si servicii, precum cheltuielile pentru gimnastica de intretinere sau autoturismele second hand, a declarat, marti, presedintele institutiei, Virgil Voineagu, citat de NewsIn. Potrivit presedintelui INS, modificarile au survenit deoarece institutia calculeaza inflatia in acest an pe baza unei anchete a bugetelor de consum ale gospodariilor din 2006, asa cum ponderile in cosul de consum dupa care s-a calculat inflatia din 2007 au fost cele din bugetele din 2005. Pe de alta parte, statistica a sesizat ca romanii consuma mai multa bere, dar si citrice sau zahar, comparativ cu anul precedent. Din marfurile nealimentare, romanii cheltuiesc mai mult pentru autoturisme si tutun.

Astfel, ca urmare a modificarii preferintelor de consum ale populatiei, INS a introdus - in afara de serviciile mentionate - noi produse si servicii in cosul de consum, precum aparatele de aer conditionat, ingrijirea la domiciliu a persoanelor sau echipamentele IT. "Am tinut cont de adaptarea numarului sortimetelor semnificative la modificarea ponderilor", a spus Voineagu, care a tinut sa mentioneze ca "structura indicelui preturilor de consum cuprinde, fara exceptie, toate categoriile populatiei". Totodata, datele privind inflatia pe luna ianuarie au fost influentate si de modificarea ponderilor componentelor cosului de consum, in sensul micsorarii cotei alimentelor cu 1,42 puncte procentuale la 37,5 la suta si majorarii ponderilor marfurilor nealimentare - la 44,7 la suta - si a serviciilor la 17,8 la suta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.