Comisia parlamentara de ancheta a situatiei din televiziunea si radioul public si-a continuat audierile avand program prelungit. Pe de o parte, Valentin Nicolau si Dragos Seuleanu au incercat sa lungeasca lista audiatilor pentru a castiga timp, pe de alta parte reprezentantii Coalitiei doresc sa termine cat mai repede audierile. Si aceasta deoarece reprezentantii Coalitiei doresc sa poata finaliza raportul pana pe 30 aprilie si sa ceara schimbarea lui Valentin Nicolau si Dragos Seuleanu. In aceste conditii, audierile au continuat si joi noapte pana la ora 2.00 si in cursul zilei de vineri.

Paul Grigoriu: cenzura la camera stirilor

Una din marturiile cele mai consistente a venit din partea lui Paul Grigoriu, fost director general adjunct al SRR. El a declarat in fata comisiei: "La camera stirilor a fost cenzura. Nu se poate lucra cu telefoane din exterior, cu indicatii pretioase peste indicatii pretioase". El a sustinut ca este "foarte apropiat" de multi dintre cei care lucreaza la camera stirilor si astfel a avut acces la informatii referitoare la cenzura. In timpul mandatului lui Dragos Seuleanu radioul public s-a axat pe prezentarea "imaginii Guvernului". "Noi trebuie sa aducem ascultatorului imaginea realitatii. Noi am adus in acesti trei ani imaginea Guvernului si de aceea au ajuns ziarele sa scrie cu indreptatire ca am ajuns goarna a Palatului Victoria".

Vorbele trec, casetele raman

Redactorul Alexandra Andon a preferat sa vina cu casete de la radiojurnale. De exemplu, radiojurnalul din 15 iunie 2004 cand intreaga presa avea subiect principal declaratiile comisarului european pentru extindere Gunther Verheugen referitoare la posibilitatea amanarii aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. La postul public de radio a fost stirea numarul sase, prezentata pe scurt fara voce. Pe banda se aude ca Radio Romania Actualitati a deschis jurnalul cu o primire la presedintele Ion Iliescu.

"Stirea" numarul doi a fost legata de o reuniune europeana la Luxemburg si era folosita o singura sursa - o declaratie a purtatorului de cuvant al Guvernului Despina Neagoe. In plin scandal legat de aderarea Romaniei, ascultatorii postului public auzeau ca oficialii europeni ar fi vorbit despre "progresele substantiale facute de Romania". Parlamentarii din comisia de ancheta au avut ocazia sa asculte si inregistrarea unui radiojurnal din 7 iunie 2004, a carui deschidere a fost: "PSD a castigat alegerile la nivel national". Cat priveste scandalul legat de eliberarea lui Miron Cozma in ziua respectiva stirea a fost doar a cincea pe post.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.