Numarul din ianuarie al uneia dintre cele mai prestigioase publicatii de arta contemporana din lume, „Artforum“, contine mentiuni a 9 curatori sau artisti romani.

Referirile la arta contemporana romaneasca sint plasate in publicatia americana „Artforum“ fie in pagini de promovare a unor expozitii din Statele Unite, fie in articole sau recenzii, nu de putine ori in pozitii extrem de avantajoase, potrivit Institutului Cultural Roman din New York. De exemplu, o reclama la expozitia lui Victor Man, „Black Hearts Always Bleed Red“, de la Galeria Blum&Poe din Los Angeles, este amplasata pe o pagina din mijlocul unui eseu al curatorului Bienalei de la Venetia, Robert Storr, neinsotita de nici o alta reclama.

Ilenei Sonnabend, una dintre cele mai importante sustinatoare ale pop art-ului si ale minimalismului american din anii '60, nascuta in Romania in 1914, criticul newyorkez Robert Pincus-Witten ii dedica un articol de peste patru pagini. Amy Taubin a scris un articol despre politicile corpului in filmul „4 luni, 3 saptamini si 2 zile“ al lui Cristian Mungiu, comentariu care il situeaza pe regizorul roman printre cei mai importanti artisti vizuali ai scenei contemporane, dind filmului sau statutul unei opere de arta.

La pagina 110 a revistei poate fi vazut un detaliu din lucrarea lui Mircea Cantor, „Stranieri“ (2007). 18 pagini mai departe, Roxana Marcoci este mentionata drept curatoarea expozitiei artistului belgian Jan De Cock, care are loc la MoMA, iar artistul Dan Perjovschi are parte de doua referinte in legatura cu lucrarile sale ,,Second Time (is better)'' si ,,Sans papiers et sans titre''.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.