Nord-Estul Romaniei ocupa ultimul loc in Uniunea Europeana in functie de Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor aferent anului 2005, calculat la standardele puterii de cumparare, valoarea indicatorului reprezentand numai 24% din media din cele 27 de state membre, potrivit Eurostat.
Valoarea PIB-ului pe cap de locuitor in regiunea de nord-est a Romaniei era, in 2005, de numai 2.519 euro, comparativ cu media europeana de 22.400 de euro, precizeaza Curentul. Dintr-un total de opt regiuni din Romania luate in calcul, alte cinci, respectiv sud-vestul Olteniei, sudul Munteniei, sud-estul, nord-vestul si centrul tarii, se afla printre ultimele 15 pozitii ale clasamentului realizat la nivelul UE in functie de PIB pe cap de locuitor.

La nivelul UE, primele trei regiuni, in functie de PIB-ul pe cap de locuitor, sunt Londra, cu 303% din media europeana, respectiv 76.053 de euro, Marele Ducat de Luxemburg, cu 264%, si Bruxelles, cu 241%, adauuga Ziua.

Potrivit unui clasament realizat in 2007 de Eurostat, Romania se situeaza pe penultimul loc in Uniunea Europeana in functie de PIB-ul pe cap de locuitor aferent anului 2006, calculat la standardele puterii de cumparare, valoarea indicatorului fiind de numai 38% din media celor 27 de state.
Ultimul loc al clasamentului a fost ocupat de Bulgaria, cu 37% din media UE, iar pe primul loc s-a plasat Luxemburg, cu un PIB pe cap de locuitor de peste doua ori si jumatate mai ridicat decat media celor 27 de state. Datele Eurostat sunt exprimate in functie de standardele puterii de cumparare, care elimina diferentele legate de costul vietii din statele analizate.

Regiunea Nord-Est din Romania, care cuprinde sase judete din Moldova, se situa, in 2004, la 24% din media produsului intern brut (PIB) pe locuitor al Uniunii Europene, calculata la paritatea puterii de cumparare, fiind pe ultimul loc intre regiunile europene, informeaza MonitorulDeBotosani.

Singura regiune romaneasca care nu face parte din ultimele clasate este Bucuresti-Ilfov, care se situa, la indicatorul PIB/locuitor la paritatea puterii de cumparare, la 64,5% din media europeana in 2004, nivel similar celui din regiunile Sicilia din Italia, Centro din Portugalia sau Extrema dura din Spania, potrivit datelor Eurostat. Toate cele 15 regiuni cel mai putin dezvoltate sint din trei tari, Romania (sapte regiuni), Bulgaria (cinci) si Polonia (trei).

Regiunea Nord-Est a Romaniei, din care face parte si judetul Botosani, este de departe cea mai saraca din actuala Uniune Europeana. Potrivit Eurostat, puterea de cumparare a locuitorilor din aceasta regiune se situeaza la mai putin de un sfert din media europeana. Regiunea Sud-Muntenia era, in 2004, la 28% din media europeana a PIB/locuitor, iar Sud-Vest Oltenia la 29%. Celelalte regiuni romanesti depaseau 30% din media europeana: Sud-Est (31%), Nord-Vest (33%), Centru (35%) si Vest (39%


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.