Presa internationala a decretat acum citeva saptamini municipiul Dragasani-Vilcea drept capitala mondiala a fraudelor pe Internet. Realitatea de la fata locului spune insa o cu totul alta poveste. Faimosii hackeri sind doar niste semianalfabeti lacomi si plini de tupeu
Descrierile inflacarate ale localnicilor, dar si ale gazetelor, cum ca orasul n-are odihna din cauza forfotei infatuate a hackerilor - cu masini si haine scumpe, zvirlind cu bani in toate partile sa crape lumea de invidie -, nu se adeveresc nicicum. Legenda a dislocat ciudat de mult din realitate. In Dragasaniul real, promenada, de la primarie la paraginitul hotel Rusidava, e pustie chiar si la sfirsit de saptamina. Citiva rataciti umbla haotic prin magazinele din centru, doi pusti fumeaza in fata primariei - e acolo primaria, la locul ei, nu s-a vindut! -, alti cinci stau gramada pe un bancomat, din cind in cind cite o bicicleta pluteste prin peisajul umed si anost. Nu se vede nici o limuzina, nu se aude un claxon; de la terase, nici o magaoaie nu basculeaza manele in oras; nici un adolescent nu-si exhiba hainele de firma si harnasamentele din aur cumparate cu bani furati. De vinzoleala luxului nu amintesc decit casele de schimb valutar si ghiseele Western Union si MoneyGram aflate la tot pasul, mustiucurile prin care Occidentul credul isi varsa valuta in buzunarele hotilor din Dragasani. De-acum si mai usor, pe placul pungasilor: „Acum ridici banii fara formular“, anunta, pe un afis, una dintre cele noua banci din oras.

Agentul-sef Catalin Alexandru Toma, seful Biroului de investigatii criminale de la Politia Dragasani, parca nu intelege cum a ajuns orasul sau sa aiba o imagine atit de proasta. „Nu e nici un dezmat al hackerilor“, spune politistul, citat de Cotidianul. „Ei isi fac de cap in alta parte, in Bucuresti, in cluburi de fite. Vin aici si se lauda cu ispravile lor. Dar daca ii lasam la o parte pe hotii de pe Internet - care, ce sa zic?, ii avem, domnule, multi! -, orasul e linistit. Oameni la locul lor. Sa nu se mai spuna ca e un oras de hoti. Numai niste furturi marunte, ca peste tot in lume.“
Mai ales fierul vechi se fura. Jumatate din tiganii din Rudarie muncesc in strainatate. Chiar muncesc! Ceilalti umbla prin oras, scot si cuiele din gard, ar stoarce si fierul din spanac. Ultimul omor in Dragasani a fost prin 2005, dar si acela intimplator, la betie, nu premeditat. Tot de vreo trei ani n-a mai fost nici o tilharie sau alta infractiune grava. In acest oras pasnic, politia afiseaza la gazeta de strada, ca pe un succes propriu si ca pe un eveniment, poza a doi tinci prinsi ca au furat o trotineta. In postul Craciunului! In linistea provinciala a tirgului se aude la scara planetara tacanitul neobosit al tastelor de la calculatoare. Dar de adevarata criminalitate, cea faptuita in dormitor, in fata calculatorului, se ocupa Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Vilcea.

Anul trecut, DIICOT Vilcea a arestat 23 de hackeri. N-a obtinut nici o condamnare. Mark este unul dintre acei nu se stie citi tineri din Dragasani care s-au lasat ametiti de mirosul banilor veniti parca din neant, fara nici un efort. Arestat de DIICOT, el este judecat acum in stare de libertate. Stie ca nu va scapa. „Nu vreau sa-mi complic si mai mult situatia“, spune el. „Si, oricum, nu am sa spun ce n-am spus nici la ancheta.“ Se gindeste ca va lua o bila alba pentru discreta lui colaborare. In cuvinte putine si fara pic de precizie verbala, caci asemenea multor camarazi de-ai lui Mark nu are decit opt clase si n-a citit nici o carte, el face putina ordine in termeni.

Fiecare stie cate ceva. "Au fost multi cu vreo opt ani in urma. Da' au plecat in strainatate, au mai ramas cativa", zice un pustan. "Cica a fost unu', prin anii '90, care i-a invatat si pe altii, de s-au inmultit", cunoaste povestea un batranel. "Ne e frica sa spunem ce stim. Au fost mascatii prin oras, i-au cautat pe unii", se grabesc sa paraseasca discutia cativa elevi.
"Cand vin banii, nu-i ridica hackerul, ci 'sageata>>, care poate sa fie oricine", auzim de la un slabanog care se da mare cunoscator in domeniu. "Dragasaniul e sperietoare mondiala", rade altul. "Am auzit ca s-a scos primaria la vanzare". "Ba chiar niste vapoare, ca urbea noastra e prezentata pe internet ca port la Marea Neagra". "Si niste avioane de lupta". "Ba si catedrala", fug zvonurile in toate partile.

Zarva de acum a pornit de la un articol publicat, zilele trecute, in ziarul britanic "The Sunday Times", unde se spune ca romanii din Dragasani au speriat site-ul de licitatii virtuale eBay din SUA. Smecherii ar fi ajuns plini de bani, si-au cumparat vile si palate in strainatate. E sustinuta si ideea ca totul a pornit de la reconversia profesionala a somerilor din acest orasel. Datorita unui program sustinut de UE, de 200.000 de euro, localnicii au devenit mari si tari in informatica, iar apoi au pornit atacul pe retelele din toata lumea, relateaza Adevarul.

Viceprimarul localitatii, Mihail Bolocan, stie din presa despre toate aceste ispravi. In rest, nimic concret. Am mers si la Scoala "Nicolae Balcescu", unde s-a desfasurat programul european la care fac referire ziaristii britanici. Directorul de aici, Adrian Codreanu, ne lamureste ca proiectul e, in realitate, in valoare de 87.000 de euro, a demarat cu patru ani in urma, avand pana acum 58 de cursanti, numai adulti, dar nu someri, ci oameni care au vrut sa se perfectioneze in domeniul calculatoarelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.