Inca doua case din comuna valceana Mateesti vor fi evacuate in aceasta dimineata.

Halda uriasa de steril a pornit spre casele oamenilor sambata. Pana acum, sapte case au fost distruse de valul de pamant care a pornit la vale. In aceasta noapte malul a inaintat cu aproape 10 metri, informeaza Realitatea TV.

Localnicii din Mateesti au acuzat autoritatile ca nu s-au ocupat de consolidarea haldei de steril."Intre 2005 cand au inceput alunecarile si 2008 nu s-au facut consolidari. Noi, Consiliul Local, nu avem nici o atributiune! Care responsabiliate? Ce era, sa ne tinem cu umarul de ea???!", a declarat Ion Marin, consilier local si fost primar.

Autoritatile locale sustin ca halda trebuia consolidata de Exploatarea Miniera Berbesti. Reprezentantii minei nu au facut nici un comentariu.Un alt pericol pandeste acum comuna Mateesti. "Pericolul de a obtura albia raului e iminent, iar unde suntem noi acum va fi un lac de acumulare, vor fi inundate terenuri", sustine prefectul Radu Renga.

Specialistii vor incerca sa devieze albia raului, pentru ca apa sa nu ajunga la case. In timpul noptii, muncitorii vor sta de veghe sa vada cat inainteaza halda de steril.Alte sapte gospodarii, din satul Copacis, situat in partea cealalta a comunei, nu au curent electric dupa ce alunecarea de teren a distrus reteau electrica. Autoritatile au promis ca sinistratii vor avea din nou locuinte peste cateva luni.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.