Actele care vin din strainatate o data cu autoturismul pe care il doriti sint cele mai importante. Lor li se adauga insa alte zeci de hirtii

Masini second-hand din strainatate pot cumpara si cei care nu au posibilitatea de a se deplasa la fata locului. In acest scop exista o puzderie de dealeri auto, mai cunoscuti sub denumirea de samsari de masini. Sint insa si parti negative. In anunturile din ziare, de pe Internet sau in tirgurile auto, majoritatea autoturismelor de vinzare sint neinmatriculate si recent importate, noteaza portalul financiar www.conso.ro. O oferta care pare mana cereasca se poate transforma in calvar, in cazul in care cumparatorul nu este atent la citeva aspecte importante ale tranzactiei.

In primul rind, atentie sporita la actele care vin o data cu masina. Acestea trebuie neaparat sa contina cartea masinii din tara de origine, unde sint inscrise toate caracteristicile autoturismului, inclusiv norma sa de poluare, pe baza careia se va stabili nivelul taxei de prima inmatriculare.

Este recomandat ca, in momentul tranzactiei, cumparatorul sa primeasca si contractul original prin care dealerul a intrat in posesia masinii in tara de origine. Aceste documente contin informatii cruciale; spre exemplu, daca autoturismul are defectiuni tehnice, daca a fost avariat si daca fostul proprietar ofera garantii. Contractul este redactat in limba tarii de provenienta. In momentul in care autoturismul intra in posesia dealerului, acesta trebuie sa-si declare noul bun la administratia financiara din Romania pentru a plati impozitul aferent. Iar atunci cind masina este instrainata, dealerul trebuie sa ofere cumparatorului si un certificat financiar care sa ateste plata acestui impozit.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.