Un caz iesit din comun s-a petrecut la Maternitatea Bega, din Timisoara, joi dimineata. O tanara de numai 13 ani a dat nastere unui baietel de 2.300 grame, tatal copilului avand varsta de 14 ani. Adolescenta a fost asistata la nastere de cel mai tanar medic din spital, dr. Zoran Popa. Medicii de la "Bega" au fost luati prin surprindere joi, 7 aprilie, la orele 5 dimineata, cand o ambulanta le-a adus o fata de numai 13 ani, care era pe punctul de a naste. Dorina S., a carei poveste a aparut prima data in ziarul local "Prima ora", din Timisoara, s-a prezentat la maternitate singura, dar pregatita cu toate lucrurile necesare unei internari in astfel de situatii.

Deoarece era minora, pentru a intra in sala de nasteri fata ar fi avut nevoie de consimtamantul unui adult din familie. Deoarece venise singura, medicii de garda au decis ei ce era mai bine pentru pacienta si bebelus. "A nascut in conditii bune, pe la orele 6.20, un baietel de 2.300 grame, care e perfect sanatos. Nasterea a avut loc pe cale normala, nu prin cezariana, deoarece nu a fost cazul, iar sarcina avea un termen de 8 luni. stiu ca tatal bebelusului are si el doar 14 ani, dar nou-nascutul e dezvoltat bine", ne-a precizat prof. dr. Ioan Munteanu, seful Clinicii Bega.

El ne-a mai spus insa ca tanara Dorina a devenit mama prea repede, organismul matern nefiind inca bine dezvoltat la aceasta varsta. De aproape doi ani, Dorina traieste insa ca o femeie casatorita. L-a intalnit pe tatal copilului la Recas, unde el deja lucra. Viata Dorinei nu a fost insa una a unui copil obisnuit. Dupa ce parintii ei s-au despartit, bunica a fost cea care a crescut-o. Fata a facut numai patru clase, dupa care bunica nu a mai lasat-o la scoala. "S-a speriat deoarece niste tigani au amenintat ca ma fura. Am mai lucrat pe acasa si pe urma m-am mutat la parintii prietenului meu.

Ei mai au patru fete si ne intelegem bine", povesteste Dorina, citata de "Prima ora". in tot timpul cat a fost insarcinata, Dorina a fost la medic doar de doua ori, in primele saptamani si o data chiar inainte de a naste. Cel mai tanar medic din spital, dr. Zoran Popa, de 27 de ani, este cel caruia i-a revenit sarcina de a aduce pe lume bebelusul tinerei mamici. "in asemenea cazuri pot aparea numeroase complicatii. La minore, bazinul osos nu este suficient dezvoltat, iar acest lucru poate pune in pericol viata copilului. Mai mult, pacienta nu a fost monitorizata in timpul sarcinii", a spus dr. Popa. Dr. Munteanu, seful clinicii, ne-a precizat ca si mama se simte foarte bine, iar parintii tatalui au venit deja la spital pentru a-si vedea nepotul.

Cea mai tanara mama, o peruanca de 5 ani

Dorina S. nu reprezinta un record in materie. Cea mai tanara mama din lume, Medina, s-a nascut la 27 septembrie 1933, intr-un sat din Peru. La 5 ani si opt luni, in 1939, ea a nascut prin cezariana un baietel normal, Gerardo, de 2.700 grame. Desi Medina nu implinise 6 ani, avea un organism perfect pentru a deveni mama: prima menstruatie i-a aparut la 8 luni, iar la 4 ani avea par pubian si sani dezvoltati. in fotografie apare Medina alaturi de doctorul care a asistat-o la nastere si fiul ei, Gerardo, in varsta de 11 luni.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.