Cercetatorii germani au realizat o harta complexa a bolilor cardiovasculare. Harta a fost colorata cu nuante de verde, portocaliu, galben si rosu, in functie de numarul de decese care se inregistreaza anual in diversele regiuni ale Europei.

Un studiu demonstreaza ca exista diferente enorme in aceleasi tari, ba chiar in aceleasi regiuni, in ceea ce priveste decesele cauzate de accidente cerebrovasculare (AVC, ictus) sau patologii ischemice (atac de cord, infarct).

Studiul efectuat de cercetatorii de la Universitatea Luisenstr din Berlin arata ca aceste diferente pot fi de 14 ori mai mari intre doua state comunitare vecine. Echipa coordonata de Jacqueline Muller-Nordhorn a impartit datele epidemiologice, obtinute din diverse registre nationale, in mortalitate cauzata de accidentele cerebrovasculare si de patologii ischemice, care se caracterizeaza prin insuficienta fluxului sanguin care ajunge la inima, in general din cauza obturarii arterelor coronare.

In primul caz, autorii studiului au aratat ca exista un numar redus de decese in centrul si nordul Europei (Elvetia, Olanda, Norvegia si Franta - cele mai putine decese). Cu cat ne indepartam de aceste zone, numarul de decese creste, ajungand in Romania la 255 de morti la 100.000 de locuitori, cu varste cuprinse intre 45 si 74 de ani. Toata Romania este colorata in rosu pe harta realizata de cercetatorii germani, atat in ceea ce priveste sexul masculin, cat si cel feminin. In legatura cu celalalt grup de boli cardiovasculare, culorile de pe harta se schimba.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.