Initiative pentru o lume mai "verde"

Tot mai multe state cu zone desertice incep sa construiasca centrale solare care sa alimenteze localitatile mari. Specialistii spun ca, folosita rational, energia solara poate sa suplineasca necesarul de energie actual.

De curand, israelienii au anuntat construirea unei centrale solare gigant in desertul Negev. Astfel, potrivit Adevarul, expertii israelieni vor o centrala care sa poata alimenta cu energie electrica intreaga tara. In Europa, spaniolii si germanii anunta deschiderea a noi centrale.

Analistii spun ca dupa punerea in functiune a centralei de la Negev, israelienii vor compensa intr-un fel lipsa de petrol din desert. Titularul de proiect este profesorul David Faiman de la Centrul National pentru Energia Solara Ben-Gurion, care a dezvaluit, in cadrul unei conferinte stiintifice tinute la Munchen, cateva dintre planurile lui. Centrala de la Negev va folosi oglinzi de sticla cu diametrul de 10x10 cm, care sa capteze lumina soarelui. Profesorul spune ca noile captatoare de lumina solara sunt mult mai ieftine decat panourile solare conventionale.

Cercetatori din UE, Japonia si SUA - convinsi ca investitia uriasa necesara se va dovedi profitabila pe termen lung. Electricitatea, trimisa ca microunde sau prin laseri pe Pamant, relateaza GreenReport. Cea mai constanta resursa de energie si, practic, inepuizabila (atata vreme cat binevoieste Dumnezeu) se afla mult mai aproape de a fi folosita de omenire, considera expertii Pentagonului, citati de BBC News. Valorificarea energiei solare din spatiul extraatmosferic imediat apropiat Terrei va rezolva problemele energetice ale omenirii, iar "odata ce deschidem acest mediu, o intreaga lume ne asteapta acolo", considera locotenent-colonelul Paul Damphouse de la Biroul pentru Securitatea Spatiului din Departamentul Apararii al SUA. Desi construirea unei uriase centrale solare in spatiu a fost privita, vreme de mai multi ani, drept imposibila, Pentagonul a ajuns la concluzia ca omenirea detine acum tehnologia care sa nu permita esecul unui atare proiect.