De ani buni, copiii strazii au dat de furca autoritatilor, care au gasit o singura solutie pentru a opri acest fenomen: cheltuirea unor sume uriase de bani pe proiecte.

Pana in prezent, au fost cheltuite zeci de miliarde de lei vechi, la care se adauga acum inca 5 milioane de euro. Pentru ce aceasta suma? Pentru a se renova sau construi cateva centre menite sa-i gazduiasca o zi sau o noapte pe acei copii a caror singura vina este ca reusesc sa starneasca mila unora si sa imbogateasca buzunarele altora. Banii se vor cheltui, iar acesti copii vor ramane tot pe strazi. "Norocul" autoritatilor este ca multi dintre ei au plecat la cersit cu familiile, in tari mai "calde".

Un nou proiect lansat de Autoritatea Nationala pentru Potectia Drepturilor Copilului (ANPDC) vizeaza cheltuirea unei sume uriase, pe de o parte pentru renovarea unor centre si pe de alta parte pentru crearea unor noi centre pentru copiii strazii. Este vorba de nici mai mult, nici mai putin de cinci milioane de euro, bani ce vor fi cheltuiti pe parcursul a trei ani.

ANPDC a lansat proiectul "Initiativa Copiii Strazii", prin care toate Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) din tara pot solicita finantare pentru crearea unor centre pentru copiii strazii, proiect finantat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei si Guvernul Romaniei cu suma exorbitanta de 5 milioane de euro. Proiectul vizeaza, in conceptia ANPDC, prevenirea si reducerea cauzelor care genereaza aparitia fenomenului copiii strazii din Romania si a efectelor acestuia. Acest lucru urmeaza a fi realizat de DGASPC-uri prin indeplinirea a doua obiective: crearea sau renovarea a maxim 20 de centre cu rol de adaposturi de zi si de noapte si centre de primire in regim de urgenta, cu o capacitate totala de 300 de locuri, cat si formarea a 150 de profesionisti.

Banii se duc, cersetorii raman

Conform managerului de proiect din cadrul ANPDC, Iulia Vrajitoriu, noutatea acestui proiect este ca toate centrele vor fi deschise pentru acesti copii, oricand au nevoie de un adapost. Ceea ce inseamna ca ei isi vor continua activitatile, vor sta in continuare pe strazi, pentru a fi folositi ca si pana acum de catre familie pentru a cersi, pentru a spala parbrize sau a presta alte activitati aducatoare de bani celor care ii folosesc. Concret, soarta acestor copii nu se va schimba.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.