Nu mai e un secret pentru nimeni ca in scumpa noastra patrie chestia asta cu restrictionarea fumatului in locurile publice a cam fost luata in bascalie.

Si sincer vorbind nici nu prea vad de ce ne-ar mira, din moment ce pina si guvernantii glumesc la greu cu pensiile batrinilor sau cu alocatiile copiilor. Asa ca la ce sa ne asteptam de la niscai circiumari care vor sa faca si ei un ban gramada cit mai repede cu putinta. Drept urmare, prin toate localurile, fie ele de fite sau mizere pravalii de cartier, spatiile create special pentru cei care trag in piept au fost delimitate cu niste banale dungi trase cu vopseaua pe dusumea. Sau, in cel mai bun caz, cu niste mici gardulete care de-abia trec de glezna, de parca fumul n-ar mai lua-o in sus...

Totusi, exista si intreprinzatori care au luat totul in serios si s-au conformat noilor norme, dovedindu-se mai catolici si decit papa. Este si cazul patronului unui stabiliment aflat chiar in buricul Bucurestilor, si sub a carui firma de asa-numit salon de masaj erotic functioneaza bine merci una dintre cele mai apreciate "case de toleranta" din oras. Si care, de curind, a devenit practic primul bordel destinat in exclusivitate nefumatorilor. Clientii pot respira aici un aer cit se poate de curat, toate maseuzele-escorte fiind la rindul lor nefumatoare. Sau asta cel putin in timpul serviciului, sacrificiu pentru care si primesc un spor de peste 25 la suta fata de colegele din celelalte saloane, unde, dupa fiecare repriza de munca, se poate trage in voie si o tigara.

"Strimbau strainii din nas..."

Zona ultracentrala a Capitalei geme pur si simplu de "hogeacuri". Adica, locuri unde domnii cu hormonii infierbintati si cu portofelele pline se pot destresa in voie in compania unor domnisoare experte in ale iubitului pe lovele. Unele dintre stabilimente isi desfasoara bogata activitate sub acoperirea unor firme la vedere de masaj erotic. La altele este suficient sa sti numarul de interfon, aflat de la un amic sau altul, si ai si patruns fara nici un fel de oprelisti in cuibusorul de nebunii. Cam la fel se petrec lucrurile si la primul bordel pentru nefumatori din Romania. Aflat chiar in zona Pietei Universitatii, salonul este frecventat numai de lume buna. Dintre care marea majoritate sint straini. Adica tocmai acei clienti care l-au convins pe managerul intregii afaceri sa ia aceasta masura cu adevarat revolutionara pentru plaiurile mioritice: "Deja strimbau strainii din nas, ca mirosea oribil. Bine, ca in salon nu se fuma propriu- zis, dar dupa fiecare client fetele obisnuiau sa mearga la bucatarie, pentru cite o tigara. Li se impregna mirosul in par, ca de haine nu prea putea fi vorba, iar asta ii deranja din cale afara pe nefumatori. Mai ales pe straini, care erau invatati de afara cu astfel de locuri unde fumatul este strict interzis. Ceea ce, in cele din urma, am facut si noi, pentru ca altfel riscam sa ne pierdem o buna parte din clientela".

"Multi vor sa se lase..."

Stabilimentul cu pricina ocupa inainte de reimpartirea manageriala un intreg etaj de bloc, fiind practic compus din trei apartamente. Dintre care, dupa cum dezvaluie cel care pastoreste toata combinatia, "unul l-am transformat strict in salon pentru nefumatori. Unul din trei, cam asta fiind de fapt si proportia clientilor care nu suporta fumul de tigara. Dar nu este vorba doar despre o chestie asa, doar din vorbe, cum se intimpla pe la restaurante. In acest salon chiar nu se fumeaza, sub nici o forma. Mai mult decit atit, la primire, ii rugam pe clienti ca nici macar sa nu aiba tigari la ei, pentru a nu fi tentati apoi sa traga si ei una mica. De fete ce sa mai vorbim, le controlam la singe sa nu doseasca vreun pachet pe undeva. Toate camerele sint atit de proaspete, incit zici ca sint aerisite non- stop. Eu zic ca este un lucru cit se poate de bun, mai ales ca de cind cu noul regulament de ordine interioara au ajuns sa-si faca rezervari la salonul pentru nefumatori si clienti care sint fumatori inraiti. Dar care vor sa scape de acest viciu. Si care sint constienti ca daca reusesc sa se abtina de la una mica tocmai in acele momente de dupa, cind toata lumea stie cum merge o tigara, atunci chiar inseamna ca au vointa necesara pentru a se putea lasa.

Spor la leafa pentru fete

Pina nu demult, fetele lucrau la gramada, indiferent de camera sau apartamentul unde erau repartizate cu clientul. De cind cu spatiul rezervat in exclusivitate nefumatorilor, lucrurile s-au schimbat radical. O parte dintre ele, de fapt grosul angajatelor, au preferat sa presteze in apartamentele unde nimeni nu le interzice sa mai traga cite o tigara de fiecare data cind au chef. Si asta in ciuda faptului ca celorlalte "maseuze", care au acceptat transferul in salonul pentru nefumatori, li se ofera sporuri salariale care pornesc de la 25 la suta in sus. Plus tot felul de alte prime ocazionale. Eforturile patronului de a le pastra sint insa de inteles, prea putine fiind cele dispuse sa lucreze in astfel de conditii pe deplin sanatoase si ecologice. "Eu unul sint constient ca ele tot fumatoare au ramas, ca in meseria asta cam toata lumea are viciul tigarii. Dar ma bucur ca fac eforturi nu numai sa nu fumeze in timpul programului, si chiar sa stearga orice urma. Astfel ca, daca or mai trage cite un fum in timpul liber, la serviciu ele vin oricum cu un aer fresh, incit clientilor nici nu le trece prin cap ca nu sint la rindul lor nefumatoare".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.