Consiliul National al Federatiei Educatiei Nationale, intrunit astazi la Bucuresti, a decis sa respinga oferta Guvernului de majorare a salariilor din invatamantul preuniversitar, pentru anul in curs.
Motivele sunt enumerate intr-un comunicat remis presei. Primul dintre acestea este neacordarea, de la 1 ianuarie, a majorarii de 10% si pentru personalul nedidactic - asa cum a promis ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei. Al doilea se refera la faptul ca majorarile salariale de cate 6% de la 1 aprilie si 1 octombrie nu ofera posibilitatea unui trai decent pentru cadrele didactice. Al treilea motiv este neasigurarea salariului minim de 1.000 de lei pentru salariatii angajati pe posturi pentru care se cer studii superioare de lunga durata - asa cum a fost convenit de Guvern cu confederatiile sindicale. In fine, al patrulea motiv se refera la faprtul ca majorarile acordate in 2008 pentru personalul nedidactic se stabilesc intre o limita minima de 10% si una maxima de 32%, in conformitate cu OUG 10/2008, iar "dupa cum suntem obisnuiti de ani buni, aceste majorari sunt teoretice, pentru ca trebuie sa se incadreze in alocatiile bugetare pentru sectorul invatamant".

Intr-un interviu acordat ziarului ZIUA, presedintele FEN, Catalin Croitoru, ne-a oferit amanunte in legatura cu acest subiect.

ZIUA: Cine va primi, exact, majorarea de 10% la salariu, aprobata de Parlament la sfarsitul anului trecut?

Catalin Croitoru: Vor primi majorarea de 10% acele categorii de personal didactic si nedidactic auxiliar care nu au beneficiat de aceasta majorare in septembrie anul trecut, cand ea a fost acordata numai pentru profesorii cu grad didactic I. Cei care au avut aceasta initiativa la vremea respectiva s-au angajat ca vor regla aceasta problema si vor asigura ca tot ceea ce inseamna personal didactic auxiliar sa o primeasca - este exact ceea ce s-a intamplat cu ocazia discutarii Legii bugetului, cand, in baza unui amendament introdus de ei (Ministerul educatiei si Guvernul, n. red.) s-au trecut fonduri de la investitii la salarizare, pentru a acoperi, incepand cu 1 ianuarie 2008 aceasta majorare de 10%. Deci e vorba despre profesorii cu grad didactic II, cei definitivi, cei stagiari si personalul didactic auxiliar.
Problema care pe noi ne deranjeaza foarte mult este ca ministrul educatiei a mintit fara nici un fel de retinere in ultima runda de discutii pe care am avut-o cu privire la salarii, si cand s-a afirmat ca aceasta majorare de 10% va fi acordata intregului personal din invatamant, adica inclusiv personalului nedidactic. Or, lucrul asta nu s-a intamplat, ceea ce pe noi ne nemultumeste foarte mult, pentru ca noi am solicitat ca tot personalul din invatamant sa beneficieze de aceste majorari.

ZIUA: Lamuriti-ne ce fel de majorari salariale au primit 10.000 de membri FEN anul trecut in baza unor hotarari judecatoresti, si cate cadre didactice aveti inscrise in federatie. S-a creat o confuzie in urma unui text aparut zilele trecute in ZIUA, referitor la numarul total al membrilor FEN.

C.C.: Unii s-au facut ca nu inteleg si au vrut in mod deliberat sa creeze o confuzie, pentru a avea ocazia sa faca atacuri la adresa noastra. Este o actiune absolut nedemna pentru un lider sindical, din care are de pierdut toata lumea. Cei 10.000 de membri FEN despre care vorbeati erau din categoria profesorilor debutanti, pentru care noi, anul trecut, am deschis actiune in instanta pentru a obliga Ministerul Educatiei sa le plateasca diferenta de salariu pana la 880 de lei salariul minim pe economie, pe care ei trebuia sa ii primeasca si nu li s-a dat. Este un proces pe care noi l-am castigat, si de al carui rezultat au beneficiat acesti colegi ai nostri.
Noi avem in total, in momentul de fata 60.000 de membri de sindicat, gratie si unui dinamism pozitiv in ceea ce priveste federatia noastra. Nu suntem pe principioul Partidului Comunist Roman, sa spunem ca suntem cea mai mare organizatie din Romania, marimea si puterea stau si in inteligenta membrilor nostri, si de obicei esentele de valoare nu stau in recipienti prea mari.

ZIUA: Ulterior victoriei FEN, au primit salarii mkarite si profesorii debutanti din celelalte federatii sindicale?

C.C.: Doar in situatia in care organizatiile sindicale au inteles sa faca actiuni in instanta si au fost capabile sa le castige. Daca nu - nu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.