Banii care ar trebui sa ajunga la pensionari sunt in conturile marilor datornici la buget
In an electoral, Guvernul si-a facut o politica din a majora pensiile si din a lua o serie de masuri sociale. Lipsa fondurilor a facut ca multe dintre promisiunile Executivului sa nu poata fi respectate. ZIUA a aflat unde sunt banii din care ar fi trebuit sa se plateasca pensiile majorate. Ei se regasesc in datoriile de doua miliarde de euro pe care companiile de stat si firmele private le au catre buget. Cea mai buna solutie pentru gasirea de noi fonduri din care sa se plateasca pensiile marite, somajul sau alte cheltuieli sociale ar fi recuperarea uriaselor restante de la contribuabilii rau-platnici. Acest lucru insa nu se intampla. Asa cum nu s-a intamplat ani de-a randul, timp in care au fost acumulate toate aceste datorii. Au existat siruri nesfarsite de reesalonari, care nu exista sub nici o forma in cazul persoanelor fizice. De remarcat ca multi dintre marii datornici au ca domeniu de activitate energia, adica tocmai segmentul economic din care "baietii destepti" au devenit bogatii Romaniei.

La fiecare inceput de an, posturile de televiziune transmit imagini cu haosul de la Administratiile Financiare locale unde cetatenii simpli se inghesuie sa-si achite darile catre stat. Nu putini dintre ei sunt batrani si saraci. De-a lungul anilor s-a constatat ca peste 90% dintre romani isi platesc taxele si impozitele catre stat. In acelasi timp, periodic presa semnaleaza cazuri in care familii intregi au fost evacuate din casele lor intrucat nu au putut sa-si achite datoriile la intretinere sau alte utilitati. In paralel cu aceste fapte exista o alta lume. Cea a marilor datornici catre stat care nu sunt deranjati in nici un fel de autoritati.

238 de datornici

Un numar de 238 de societati comerciale, unele mari altele mai mici, inregistrau la sfarsitul anului trecut datorii de aproximativ doua miliarde de euro, adica sapte miliarde de lei noi. O suma ce reprezinta circa 1,5% din Produsul Intern Brut al Romaniei si care este mai mare decat bugetele ministerelor Educatiei, Justitiei si Mediului luate la un loc. Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) anunta, trimestrial, stadiul datoriilor pe care societatile comerciale le au fata de bugetul de stat, al asigurarilor de sanatate, pensii si somaj. Recent, MEF a facut publica lista contribuabililor care inregistrau restante la bugetul de stat la data de 31 decembrie 2007. Numai cinci mari contribuabili au restante, la bugetele de stat, ce depasesc 3,4 miliarde lei (circa un miliard de euro), potrivit Ministerului Finantelor.

Cel mai mare datornic ramane, in continuare, Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani. Pe locul doi al datornicilor catre bugetul de stat se situeaza Uzina Constructoare de Masini (UCM) Resita, care inregistra 1,161 miliarde lei, adica circa 348 milioane euro. Pe locul al treilea se situeaza Termoelectrica, aflata in administrare speciala, cu restante de circa 404 milioane lei (109 milioane euro). Urmeaza Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA (76.193.000 euro) si ALRO SA Slatina (61.512.000 euro). Primii cinci mari datornici la bugetul de stat au obligatii restante si la bugetul de pensii, de circa 2,235 miliarde lei (circa 600 milioane de euro), precum si la cel al asigurarilor pentru somaj (1,579 miliarde lei). La bugetul asigurarilor de sanatate, toti marii contribuabili au acumulat restante in valoare de 674,5 milioane de lei.

Topul datornicilor de stat

ZIUA prezinta lista celor mai mari si mai cunoscuti contribuabili de stat din Romania care inregistreaza datorii catre diferite bugete. Topul contine societati si companii care de ani de zile nu si-au mai achitat darile catre stat. Maine, urmeaza sa prezentam partea a doua a listei datornicilor care cuprinde importante societati comerciale private. Iata in continuare topul companiilor si societatilor controlate de stat care figureaza cu datorii catre buget, conform datelor existente la Ministerul Economiei si Finantelor. Precizam ca sumele sunt exprimate in euro fiind calculate de noi la un curs de 3,34 lei pentru un euro (la data de 31 decembrie 2007).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.