Pentru a primi inapoi banii dati pe taxa de prima inmatriculare trebuie urmati obligatoriu doi pasi:primul este plangerea depusa la Administratia Financiara si al doilea chemarea in judecata
Orice cetatean roman care a platit taxa de prima inmatriculare poate sa intenteze proces pentru a-si recupera banii. Drumul a fost deschis de decizia Sectiei Comerciale si de Contencios Administrativ si Fiscal din cadrul Tribunalului Arad, in urma careia firma Magura Impex a primit inapoi banii de pe taxa, dupa care in toata tara se putea incepe acest demers de recuperare al banilor

Cu toate acestea, Evz relateaza ca sunt foarte putini romanii care au esuat in aceasta incercare pentru ca nu au stiut care sunt etapele de urmat.

Primul pas este trimiterea la Administratia Financiara de pe raza locului de domiciliu a unei plangeri prealabile prin care se solicita restituirea taxei. Cererea trebuie insotita de o copie a chitantei care atesta plata taxei auto. In termen de 30 de zile, Administratia Financiara este obligata, potrivit Codului Fiscal, sa raspunda daca este de acord sau nu cu cererea de restituire. Daca nu ati primit niciun raspuns in termen de 30 de zile sau daca acesta este negativ, si de fiecare data este, puteti trece la pasul al doilea: chemarea in judecata a Administratiei Financiare, la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal din cadrul tribunalului unde domiciliati. In cererea de chemare in judecata trebuie sa cereti anularea actelor administrative fiscale emise in momentul achitarii taxei de prima inmatriculare si obligarea Administratiei Finantelor Publice sa va restituie banii.

Taxa auto poate fi restituita numai daca exista o hotarare judecatoreasca definitiva, considera directorul adjunct pentru impozite si taxe din Ministerul Finantelor, Mihail Hura. Acesta declara in Romania Libera ca taxa a fost perceputa potrivit prevederilor Codului Fiscal in vigoare si nu se restituie, insa "Daca cetateanul parcurge toti pasii pana la recurs si exista hotarare definitiva judecatoreasca, nici Hura, nici Vosganian nu au cum sa se opuna unei hotarari judecatoresti definitive, deci se va restitui", a explicat Hura pentru BBC. El a aratat ca veniturile din aceasta taxa au fost incasate in temeiul unei legi care nu a fost contestata la Curtea Constitutionala si care este aprobata de Parlamentul Romaniei. "Omul poate sa conteste inclusiv taxa de proprietate asupra unui autoturism. Are dreptul sa mearga in justitie, justitia se pronunta", a mai spus Hura.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.