Guvernul intentioneaza sa elimine, in 2008, acordarea primelor de vacanta si al celui de-al 13-lea salariu functionarilor, iar Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Locala cere Executivului sa renunte la actul normativ pe care il va adopta in acest sens, in sedinta de miercuri.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Locala (FNSAL), Razvan Bordeanu, a declarat, luni, pentru NewsIn, ca Guvernul va adopta, in sedinta de miercuri, o ordonanta prin care "va ingradi" unele drepturi ale functionarilor publici, cum ar fi acordarea celui de-al 13-lea salariu si a primelor de vacanta. In aceste conditii, FNSAL cere Executivului sa nu adopte actul normativ, in caz contrar functionarii fiind pregatiti pentru declansarea conflictului de munca.

"Guvernul vrea sa ingradeasca acordarea unor drepturi salariale care sunt legiferate prin legi organice. Oricum, in ultimii ani, functionarii au castigat in instanta dreptul la primele de vacanta, iar statul si-a asumat costuri suplimentare pentru neaplicarea legii, asa ca au gasit solutia prin eliminarea acestor drepturi", a spus Bordeanu.

Liderul FNSAL a mai explicat ca, in administratia publica, exista un deficit de personal de peste 30.000 de functionari si ca personalul incadrat in administratia publica este singura categorie de personal bugetar care nu poate presta alte munci platite in timpul liber. In consecinta, FNSAL va cere in biroul executiv al Aliantei Sed Lex, la care este afiliata, declansarea conflictului de munca la nivel national.

Dealtfel, presedintele Aliantei Sed Lex, Vasile Marica, declara, saptamana trecuta, ca functionarii publici ar putea declansa greva generala pentru majorarea salariilor cu 20% si rediscutarea grilelor de salarizare, astfel incat sa se elimine diferentele foarte mari intre salarii.

Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, majorarea salariilor functionarilor publici si a personalului contractual cu 10,25%, in doua transe, din aprilie si din octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.