Lotiunile, pudra de talc si sampoanele pentru bebelusi ar putea transmite in corpul copiilor compusi chimici potential toxici precum ftalatii, produse chimice industriale, utilizate la modelarea plasticelor si ca solventi, potrivit unui studiu citat de AFP.

Studiul, realizat de Universitatea din Washington si de cercetatori de la spitalul de copii, Seattle, arata ca la bebelusii pe care sunt aplicate produse de ingrijire, precum sampoanele si pudra de talc se poate identifica prezenta ftalatilor in urina.

Cercetatorii au analizat urina a 163 de copii cu varste cuprinse intre doua si 28 de luni si au masurat nivelul a noua tipuri de ftalati, compusi despre care oamenii de stiinta spun ca provoaca tumori hepatice.

Oamenii de stiinta au descoperit ca bebelusii ai caror parinti utilizeaza sampoane, pudra de talc si lotiuni prezentau o concentratie crescuta de ftalati. Potrivit autorului studiului, profesor in pediatrie la Universitatea din Washington, Sheela Sathyanarayana, bebelusii prezinta un grad de risc mult mai ridicat decat adultii si copiii, deoarece sistemul lor reproductiv si endocrin se afla inca in curs de dezvoltare.

In anul 2006, Uniunea Europeana a interzis folosirea a sase ftalati in compozia jucariilor pentru copii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.