Ultimul drum al celui mai iubit dintre paminteni: Papa Ioan Paul al II-lea

Astazi, in Romania e doliu national. Drapelele au fost coborite in berna. In bisericile din toata tara, indiferent ca sint ortodoxe sau catolice, se vor trage clopotele, iar preotii si credinciosii vor spune o rugaciune pentru Sfintul Parinte. La toate evenimentele sportive programate pe parcursul acestui sfirsit de saptamina, cei prezenti vor tine un moment de reculegere.

Multe spectacole de teatru au fost aminate, iar programele TV au fost modificate. Din grile au fost inlaturate emisiuni precum "Geniali", la Antena 1, sau "Teo", la PRO TV. Filmele erotice au fost scoase din program, iar majoritatea statiilor TV vor difuza ceremonia inmormintarii Suveranului Pontif de la Vatican. National TV, N 24 si Favorit, canalele de televiziune aflate in proprietatea fratilor Micula, vor avea afisata, pe tot parcursul zilei, o banda neagra in partea de jos a ecranului.

Teoctist nu merge la Vatican fiindca e gripat

Parintele Patriarh Teoctist nu a facut deplasarea la Vatican "din cauza unei stari gripale", cum se precizeaza in comunicatul Patriarhiei. O delegatie importanta de preoti ortodocsi, avindu-l in frunte pe IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, se va afla astazi la Vatican sa asiste la inmormintarea Sanctitatii Sale Ioan Paul al II-lea.

Prea Fericitul Teoctist a declarat: "Sintem recunoscatori ca, pentru prima data, un Suveran Pontif a dat marturie publica despre originea apostolica a crestinismului romanesc. Ne exprimam nadejdea ca cele doua Biserici din Romania, cea Ortodoxa si cea Catolica, vor continua sa paseasca pe drumul deschis de vizita Sanctitatii Sale la Bucuresti. Faptul ca zilele petrecute in Romania de adormitul intru Domnul, Papa Ioan Paul al II-lea, a facut ca milioane de credinciosi romani sa traiasca clipe atit de inaltatoare, ne determina si pe noi sa fim prezenti aici cu gindul nostru de dragoste si pretuire", spune Patriarhul Teoctist in mesajul catre cardinalul Eduardo Martinez Somalo.

Ultimul doliu national decretat in Romania a fost in martie 2004, in memoria victimelor atentatelor teroriste de la Madrid, iar inainte, tara noastra s-a aflat in doliu in 2001, in memoria victimelor atentatelor de la World Trade Center.

"Teo" si "Geniali", reprogramate

Astazi, in zi de doliu national, posturile de televiziune isi adapteaza programele la evenimentul international, funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea. La postul de stiri Realitatea TV, Melania Medeleanu, Cosmin Prelipceanu si Sanda Nicola prezinta intreaga desfasurare a funeraliilor in direct de la Vatican si din Piata San Pietro. Iar din Polonia relateaza Anamaria Lembrau. In paralel, la Bucuresti, moderatorii postului de stiri, Robert Turcescu, Emil Hurezeanu, Dan Turturica, Stelian Tanase si Mircea Dinescu, vor realiza editii speciale cu acest subiect.
TVR 1 are doua transmisiuni in direct de la Vatican, incepind cu ora 11.00, iar restul programului contine documentare despre viata Papei Ioan Paul al II-lea.
La PRO TV, programul special "Inmormintarea Papei Ioan Paul al II-lea" incepe la ora 10.00 dimineata. Romeo Diaconescu relateaza in direct de la Vatican, iar Mihai Codreanu si Cristian Tabara dezbat in studioul din Bucuresti evenimentul. Emisiunea "Teo" a fost scoasa din program.

Emisiunea "Geniali", "Canalul de stiri" si filmul "Colectionarul de oase" nu se regasesc astazi in programul Antenei 1. Lucian Mindruta si Alessandra Stoicescu tin legatura cu trimisul special la Vatican Mihaela Iordache.

B1 TV are o transmisiune in direct de la ora 9.50 pina la 13.00, majoritatea programului continind documentare. Prima TV si National TV scot filmele erotice de la miezul noptii, iar N 24 transmite in direct funeraliile de la Vatican timp de o ora, de la 17.30 la 18.30.

Romanii se roaga cu ochii spre Vatican

CLUJ-NAPOCA. Credinciosii greco-catolici din Cluj-Napoca au inceput ieri-seara priveghiul de 20 de ore la Catedrala Greco-Catolica "Schimbarea la Fata". De ieri, de la ora 17.00, pina astazi, la ora 11.00, cind va fi proiectata in biserica inmormintarea Papei Ioan Paul al II-lea, clujenii sint asteptati sa spuna o rugaciune si sa aprinda o luminare.
ARAD. Prefectul judetului Arad, dr. Cristian Stragea, a cerut ieri aradenilor sa respecte ziua de doliu national in memoria Papei Ioan Paul al II-lea. Prefectul a solicitat ca toate manifestarile care urmau sa se desfasoare astazi sa fie organizate cu decenta. Astfel, el a recomandat aminarea sau reprogramarea spectacolelor muzicale dupa miezul noptii. Prefectul s-a referit in special la concertele pe care urmau sa le sustina astazi Stefan Banica jr., in cadrul turnelui "Veta", si trupa Iris.
BLAJ. La Catedrala Greco-Catolica "Sfinta Treime" din Blaj, precum si in toate bisericile greco-catolice din judetul Alba, credinciosii s-au rugat pentru sufletul Papei Ioan Paul al II-lea. Au fost organizate seri de veghe, iar clopotele bisericilor au fost trase dimineata la prinz si seara. Potrivit protopopului de Blaj, Ioan Farcas, cel putin 20 de grupuri de credinciosi din cadrul Arhieparhiei se afla deja la Vatican. Astazi, clopotele vor fi trase timp de zece minute. Sfinta Liturghie va fi organizata tot incepind cu ora 9.00, la Catedrala Romano-Catolica din Alba Iulia.
ORADEA. Dupa o noapte de priveghi petrecuta la biserica greco-catolica din centrul orasului, credinciosii au fost chemati azi de dimineata la liturghia de parastas la capela Episcopiei. "Am hotarit sa oficiem parastasul Sfintului Parinte dimineata, la ora 8.00, pentru ca oamenii sa poata urmari la televizor intreaga procesiune de la Vatican", a declarat parintele Florin Jula, purtatorul de cuvint al Eparhiei de Oradea.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.