Satenii din Snagov au fost invitati ieri sa voteze prin referendum daca sint de acord cu transformarea unei parti din izlazul comunal intr-un teren pe care se vor construi un centru comercial si un circuit de Formula 3
Primaria comunei Snagov intentioneaza sa concesioneze 56 de hectare din izlaz companiei australiene South Pacific, care a anuntat ca va construi in localitate un circuit auto, de 4 kilometri lungime, parte dintr-un complex Grand Prix One, in valoare estimata de 250 de milioane de euro. Aproximativ 60.000 de metri patrati vor fi ocupati de spatii comerciale, din care 40.000 au ca destinatie restaurante, cafenele si o cladire de birouri. Proiectul companiei prevede infiintarea a cel putin 3.000 de locuri de munca. Circuitul auto va fi folosit atit pentru competitii, cit si ca drive-test, pentru masinile cumparate de la reprezentantele auto gazduite de complex, dupa un model similar ce functioneaza in orasul Bandorf, Austria, dupa cum informeza Cotidianul.

Consiliul Local tinteste sa obtina din afacere o redeventa de un milion de euro pe an, la care s-ar adauga taxele si impozitele din activitatile comerciale desfasurate in noul complex. Dupa estimarea primarului Aurel Musat (PD-L), noile venituri ar putea dubla bugetul de 160 de miliarde de lei vechi al comunei.

Contestatarii spun ca e un nou "Dracula Park", iar Ziua precizeaza ca unul dintre cei mai aprigi contestatari ai proiectului este presedintele Fundatiei Snagov, Constantin Turmac. Acesta acuza Primaria ca nu a facut publice in mod transparent detaliile proiectului si sustine ca totul poate fi de fapt o noua teapa de genul Dracula Park.

"Sunt doua planuri diferite care ar trebui lamurite transparent. Una este intrebarea "sunteti de acord ca islazul comunal urbanistic sa-si schimbe incadrarea?" In ce? Nici macar nu este specificat in ce. Asta este sensul intrebarii de la referendum. Fiind referendum si in sensul legislatiei in cauza, erau 30 de zile in care trebuia comunicat populatiei care e fondul problemei si trebuia sa aiba loc o dezbatere publica pe aceasta tema. Ar trebui intrebati cetatenii: oameni buni, stiti ca islazul este al vostru? Stiti ca, de fapt, printr-un referendum, fiind un bun comun, ati putea chiar sa decideti sa-l vindeti? Il impartim in bucati si atunci hectarele acestea, inmultite la pretul pietei, care este cam 20 de euro/mp, ar putea fi cam 2300 de euro pentru fiecare in total. Cetateanul ar fi trebuit sa fie intrebat ce ar dori: sa se faca demersurile pentru islaz pentru ca cetatenii sau Primaria sa primeasca echivalentul in bani sau sa se mandateze Primaria pentru semnarea unui contract cu o firma si sa se investeasca hectarele intr-o afacere? Primaria spune ca se vor crea 3000 de locuri de munca si vor fi 40.000 de turisti lunar. Parca seamana cu Dracula Park", ne-a declarat Constantin Turmac.
O parte dintre locuitorii din Snagov si-au exprimat nemultumirea si neincrederea fata de acest proiect si pe Internet. Pozitiile acestora pot fi citite pe forumul siteului www.snagov.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.