Gripa se extinde in Romania. Potrivit Ministerului Sanatatii, raportarile primite de la Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile si de la Centrul National de Gripa din cadrul INCDMI "Cantacuzino", arata ca au fost confirmate 80 de cazuri, toate de tipul Solomon Island.
In plus, in mai multe judete, s-a luat masura restrictionarii accesului vizitatorilor in sectiile cu risc crescut de imbolnavire din spitale. Specialistii recomanda vaccinarea antigripala, evitarea locurilor aglomerate si sfatuiesc populatia sa nu intre in contact cu persoanele bolnave. In ceea ce priveste infectiile respiratorii pentru ultima saptamana, numarul total a crescut cu peste 20% fata de saptamana precedenta, dar comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul a scazut cu peste 20%, iar autoritatile sanitare declara ca valorile sunt sub cele maxime asteptate. Gripa face ravagii si in Europa. Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor avertizeaza in legatura cu modificarile pe care le-au suferit unele virusuri gripale care circula in tarile europene, in aceasta iarna. Multe dintre ele, spun specialiA�tii, au devenit rezistente la Tamiflu, cel mai cunoscut tratament pentru gripa. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 19 din cele 148 de probe studiate au fost rezistente la Tamiflu. Specialistii spun insa, ca, tulpina poate fi tratata cu alte antivirale. Centrul European pentru Prevenirea atentioneaza ca orice gripacu virus tip A poate cauza simptome severe sau chiar decese in randul populatiei vulnerabile - persoane in varsta, foarte tinere sau cu boli cronice.

Astfel, in judetele Buzau, Brasov, Cluj, Constanta, Mures, Sibiu, municipiul Bucuresti, Bacau, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui si Vrancea evolueaza focare locale, morbiditatea crescand cu peste 20% fata de media a trei saptamani anterioare. In perioada 1- 30 ianuarie 2008, Institutul "Cantacuzino" a confirmat in laborator 80 cazuri de gripa. In Capitala au fost confirmate 32 de cazuri, Iasi - 23, Constanta - 13 cazuri, Brasov - 3 cazuri, Buzau, Galati cate doua cazuri, Cluj, Sibiu, Suceava, Vrancea, Mures cate un caz. Totodata, pana in acest moment, toate tulpinile de virus gripal confirmate au fost de tipul A/H1N1, asemanatoare cu tulpina A/Solomon Islands/03/06 (H1N1), aprox. 70% din tulpini fiind izolate la grupa de varsta 15-64 ani. In ultima saptamana, s-au inregistrat 115 cazuri cu diagnostic clinic compatibil cu gripa, din care au fost internate 70 de cazuri. Astfel, in Bistrita Nasaud s-au inregistrat 19 cazuri, toate internate, la Iasi - 18 cazuri, Buzau - 16 cazuri (14 internate), Brasov - 10 cazuri (8 internate), Suceava - 11 cazuri (un caz internat), Botosani - 10 cazuri (toate internate), Vrancea - 6 cazuri, Bucuresti - 5 cazuri (toate internate), Hunedoara - 5 cazuri (un internat),Tulcea - 3 cazuri (toate internate),Neamt - 3 cazuri, Constanta, Dolj, Galati si Mehedinti - cate 2 cazuri (internate); Sibiu - un caz (internat). Din fericire, pana in acest moment, nu s-a inregistrat nici un deces.

Cazuri izolate

Pe de alta parte, in ceea ce priveste evolutia infectiilor acute ale cailor respiratorii si pneumonii, au fost inregistrate aproximativ 22.000 de cazuri de pneumonii dintre care 4.088 au fost internate. De asemenea, au fost inregistrate peste 64.000 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii dintre care 2.906 au fost persoane internate. Comparativ cu saptamana precedenta, numarul total de infectii respiratorii este 23,2% mai mare. In plus, in judetele Buzau, Iasi, Constanta, Vrancea, Mehedinti si Botosani s-a luat masura restrictiontrii accesului vizitatorilor in sectiile cu risc crescut de imbolnavire din spitale. Autoritatea de Sanatate Publica Arges monitorizeaza patru persoane suspecte de gripa, desi pana in prezent nu a fost confirmat nici un caz de acest gen. "Aceste cazuri nu s-au confirmat inca. Am trimis probe la Institutul "Cantacuzino" din Bucuresti si asteptam rezultatele care am inteles ca vor sosi intr-o saptamana. Pacientii se afla internati si vor ramane izolati pana cand vom afla daca intr-adevar se confirma ca acestia au gripa", a declarat sefa Autoritatii de Sanatate Publica Arges, Rocsana Marinescu, citat de NewsIn. La randul lui, directorul adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Bistrita-Nasaud, Doina Petri, a declarat ca este exclusa aparitia unei epidemii de gripa in judet, chiar daca in ultima saptamana au fost diagnosticate 19 astfel de cazuri.

Petri spune ca toate aceste cazuri au fost diagnosticate doar clinic, motiv pentru care nu crede ca se va ajunge la o epidemie. Judetul Bistrita-Nasaud a fost ocolit de gripa in ultimii doi ani. Cei mai multi bolnavi de gripa au fost diagnosticati in municipiul Bistrita (6 cazuri) si in orasul Nasaud (3 cazuri). Restul cazurilor au aparut in mediul rural, la persoane care nu au fost vaccinate. In ceea ce priveste virozele respiratorii, aproape 1.600 de bistriteni s-au prezentat la medic, in ultima saptamana, cu simptome specifice, iar alte 206 persoane au fost diagnosticate cu pneumonie. Dintre bolnavi, 34 au avut nevoie de internare in spital.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.