Uniunea Europeana a trecut pe al doilea loc in topul increderii romanilor, dupa Biserica si la egalitate cu Armata, arata Eurobarometrul publicat ieri de Comisia Europeana
Eurobarometrul de opinie publica, finantat si comandat de Comisia Europeana in toate statele UE, arata ca in toamna anului 2007 Romania inregistra cea mai mare incredere in UE (68%), urmata de Estonia, dupa cum informeaza Romania Libera. In schimb, parerea ca vocea Romaniei conteaza in Europa a scazut de la 27%, in primavara anului trecut, la 20%. Pentru romani, UE este importanta pentru combaterea terorismului si a infractionalitatii, pentru imbunatatirea situatiei economice si a protectiei mediului. Raportul mai arata ca romanii asteapta inca sa resimta avantajele de membri UE.

Cu toate ca doar Suedia ne depaseste optimismul fata de cum va evolua propria viata in urmatorul an (41% cred ca in bine), satisfactia fata de viata actuala nu este la fel de mare: 49% sunt multumiti de ea, fata de 79%, cat este media europeana. Raportul european constata ca in Romania numarul multumitilor, care cred ca in viitor le va fi la fel de bine, este egal cu cel al nemultumitilor, care cred ca viata va fi la fel de rea in continuare. Cei mai satisfacuti sunt tinerii din mediul urban, iar cei mai nemultumiti varstnicii din mediul rural. Starea de spirit care predomina in Romania este una negativa, cu oameni majoritar nemultumiti de prezent si care se raporteaza in mare parte (o treime) negativ la viitor. Din acest punct de vedere, romanii se aseamana cu bulgarii, ungurii si lituanienii.

UE a cistigat locuri in clasament in defavoarea presei, potrivit Cotidianul. Daca in 2006 televiziunea si radioul aveau increderea a 73%, respectiv 72% din populatie, toamna trecuta acestea au scazut la 61%, imediat in spatele Uniunii. Presa scrisa si-a pastrat pozitia, 53% dintre romani acordindu-i incredere, mai multi decit au optat pentru Politie, Justitie si Guvern. Comisia a observat ca in ultimii trei ani increderea in Justitie s-a redus puternic in Romania, in timp ce in cele zece state membre care au aderat in 2004 sporeste semnificativ. Parlamentul ocupa in continuare ultimul loc in increderea populatiei, numai 17% dintre respondenti mentionind puterea legislativa la sondaj.

In plus,Gardianul adauga rezultatul Eurobarometrului in legatura cu cele mai importante probleme ale momentului considerate de romani a fi preturile si inflatia, urmate de pensii si sanatate. Intrebati care sunt cele mai importante doua probleme cu care se confrunta Romania in prezent, 35% dintre cei intervievati au raspuns ca preturile/inflatia, iar 31% s-au referit la situatia economica. Urmatoarele probleme enumerate sunt: pensiile (23%), sistemul de ingrijire a sanatatii (23%), infractionalitatea (22%), somajul (10%), locuintele (10%), impozitarea (8%), sistemul educational (8%), imigratia (4%), protectia mediului (3%), apararea/politica interna (3%). Coordonatorului studiului, Dumitru Sandu, a interpretat ca agenda publica in Romania este in plin proces de restructurare. „Este pentru prima data in scurta istorie recenta a Romaniei sociale, asa cum este data de Eurobarometre, cand romanii nu mai au ingrijorare maxima in legatura cu starea economiei nationale, ci cu cresterea preturilor. Se inlocuieste o ingrijorare difuza, economia tarii, cu una foarte precisa, preturile“, se arata in cercetare.

Concluzia sondajului
este ca aderarea la UE pare sa fi accentuat exigentele populatiei fata de institutiile conditionate politic si le-a adus, in consecinta, un grad mare de neincredere din partea romanilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.