Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat astazi ca preturile gazelor naturale la consumator cresc in medie cu 8,5%, de la 1 februarie, ca urmare a cresterii pretului gazelor din import si a tarifelor de distributie, informeaza NewsIn.
Cea mai mare pondere in scumpirea cu 8,5% a gazelor naturale la consumator o au tarifele de distributie si pretul gazelor din import ( 7%), in timp ce producatorii interni de gaze, Romgaz si Petrom, vor aplica o majorare a pretului intern de 1,5%.

"Astfel, pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici din categoria B1 (consum anual de pana la 2400 mc) va fi de 989,55 RON/1000 mc in cazul Distrigaz Sud, respectiv 983,10 RON /1000 mc in cazul EON Gaz Romania", se precizeaza intr-un comunicat de presa.

Potrivit Wall-Street, decizia aplicarii majorarii preturilor este determinata de evolutia pretului gazelor naturale din import si de ajustarea tarifelor pentru distributia gazelor naturale, potrivit ANRE.

De asemenea, pretul productiei interne, recomandat de ANRE pentru perioada imediat urmatoare, este de 495 RON/1000 mc fata de 470 RON/1000 mc in trim. IV 2007, ceea ce reprezinta o ajustare de 5%, in consens cu procesul de liberalizare a pietei interne a gazelor naturale.

"Pentru a asigura suportabilitatea pretului, sumele suplimentare colectate de catre producatori ca urmare a acestei cresteri vor fi dirijate catre fondul social, acest lucru fiind stabilit in discutiile cu prim ministrul, Calin Popescu Tariceanu. In perioada urmatoare, reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor vor stabili procedurile necesare pentru implementarea acestui angajament", precizeaza ANRE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.