Romanii care au nevoie de medicamente ce nu se mai gasesc pe piata farmaceutica autohtona le pot procura din tarile unde se comercializeaza cu o autorizatie de la Ministerul Sanatatii Publice (MSP). „Pentru medicamentele care nu sint inregistrate in Romania, destinate pacientilor aflati sub responsabilitatea directa a unui medic, legislatia in vigoare prevede posibilitatea acordarii unei autorizatii temporare pentru medicamente pentru nevoi speciale“, sustin reprezentantii MSP.

Pentru a putea obtine autorizatia, medicamentul dorit trebuie sa fie prescris de un medic, daca este vorba despre medicamente ce au nevoie de prescriptie medicala. Pentru solicitarea autorizatiei se intocmeste un dosar medical care trebuie sa cuprinda formularul standard de solicitare, justificarea medicala privind necesitatea medicamentului in cauza si rezumatul caracteristicilor produsului solicitat. „Medicul este cel care intocmeste acest dosar si cere autorizatia. Dupa ce primeste aceasta autorizatie, el face comanda fie la un reprezentant al producatorului respectivului medicament, daca exista unul in Romania, fie la alti distribuitori sau chiar direct la producator. Medicul care prescrie un medicament care nu se gaseste pe piata din Romania este obligat sa stie de unde il poate comanda“, au adaugat reprezentantii ministerului.

Mai departe, medicii trimit comenzile catre importatori. Ministerul Sanatatii a eliberat anul trecut 55 de astfel de autorizatii. Cele mai multe solicitari inregistrate au fost pentru Imunoglobulina, un medicament pentru cancer, si Talomida, care se administreaza nou-nascutilor din mame ce au avut hepatita B.

O alta varianta pentru procurarea medicamentelor care se comercializeaza doar in alte tari este cumpararea lor chiar din tara respectiva. „Daca are posibilitatea, pacientul se poate prezenta cu reteta de la medic la farmaciile din alte tari si isi poate cumpara medicamentul de acolo. Daca nu este vorba de cantitati mari, el poate intra in tara fara sa intimpine probleme la vama“, explica Aurora Toma, secretarul Patronatului Farmacistilor din Romania