Cãrtile uitate, in favoarea Internetului. Lol, brb, sal, pls, cp... La prima vedere par niste semne dintr-o limba veche. Insa viata de zi cu zi ne demonstreaza ca aceste "cuvinte" fac parte din vocabularul tinerilor din zilele noastre.
Internetul, messenger-ul, site-urile cu muzica, jocuri si filme sunt tot mai des accesate de copii in defavoarea cartilor, a invatatului, a activitatilor recreative in timpul liber. Tinerii de azi nu mai stiu de aventurile lui Winnetou, nici despre povestea de dragoste a Annei Karenina, nu mai stiu nici macar "sa mai bata mingea" in spatele blocului. Tot mai multi adolescenti isi petrec timpul liber in fata calculatorului, "cetuind" cu prietenii virtuali. Au spus de mult "adio" cartilor postale si scrisorilor, s-au dus formulele de politete atent selectionate, ortografia ireprosabila, punctuatia si dispunerea textului in pagina. Astazi avem spatiu virtual, avem nickname-uri si libertatea de a scrie ce vrem si, mai ales, cum vrem, din spatele unui avatar. Traim intr-o lume care devine, pe zi ce trece, din ce in ce mai dependenta de calculatoare si de internet. Sunt tot mai numeroase cazurile in care copiii invata mai intai sa tasteze si sa foloseasca mouse-ul, si abia apoi sa scrie de mana.


O NOUA LIMBA. In ultimii ani a aparut un nou limbaj format in special din prescurtari ale unor cuvinte ce provin din limba engleza. Aceasta noua limba este una codata, la care muritorii de rand (parintii) nu au acces. Este un "cod secret" pe care nu-l inteleg decat adolescentii. Marea problema este ca acest limbaj este unul modificat, incorect din punct de vedere gramatical, dar si unul foarte saracacios. Auzim in fiecare zi pe strada, in autobuz, tineri care vorbesc ciudat: "Lol, fata... ai vazut ce-a zis?" "Nu, ce-a zis?" "Ca esti mf si ca vrea sa vb cu tine in private, diseara..." "omg!...omg!". "Pentru adolescenti, cunoasterea si utilizarea prescurtarilor folosite pe messenger ajung sa fie un fel de 'certificat de apartenenta la grup>>, un fel de a face parte din bransa, pentru ca vorbim aceeasi limba. Folosirea excesiva a acestui limbaj ajunge sa afecteze modul de exprimare orala si scrisa a utilizatorilor", ne-a declarat psihologul Ana Bogdea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.