Statul refuza sa plateasca despagubiri urmasului unui fost ofiter al Armatei Romane ucis in temnitele comuniste in anii '60
Statul roman refuza sa plateasca despagubiri urmasului unui fost ofiter al Armatei Romane ucis in temnitele comuniste. Instantele au stabilit ca fiul ofiterului Ilie Tugui va trebui sa primeasca 50.000 de euro, insa deciziile date pana acum in acest caz au fost atacate cu recurs de Ministerul Finantelor.
Capitanul Ilie Tugui a fost omorat in 1964 in Penitenciarul Militar de Maxima Siguranta Targu-Mures, unde isi ispasea pedeapsa la care fusese condamnat pentru tradarea regimului comunist. Ofiter activ in Armata, cu gradul de capitan in UM 01929 Targu Mures, Tugui a primit sapte ani inchisoare corectionala si cinci ani interdictie, pentru delictul de uneltire contra ordinii sociale, prin agitatie. Totodata, s-a dispus si confiscarea totala a averii personale si degradarea militara. In hotararea de condamnare se retinea ca Ilie Tugui, "in perioada 1960-1963, fata de mai multi ofiteri si subofiteri, in mod repetat si organizat, a calomniat si defaimat oranduirea socialista in Romania, afirmand despre colectivizarea agriculturii ca s-a facut in mod fortat, iar despre nivelul de trai ca este redus, iar in scrisorile adresate unor organe centrale de presa si radio, a adus aceleasi calomnii, defaimand relatiile cu Uniunea Sovietica". "Defaimarea" se produsese prin scrisorile pe care ofiterul Ilie Tugui le-a trimis Radio Televiziunii Romane, in iulie 1963, si redactiei ziarului "Scanteia", in noiembrie 1963. In ele, capitanul isi exprima nemultumirea fata de anexarea Basarabiei si a Nordului Bucovinei la URSS, fata de politica adoptata de regimul din acea perioada in relatia cu imperiul sovietic si descria saracia si nemultumirile taranilor, ca urmare a procesului de colectivizare fortata. Cele doua documente au fost trimise de catre destinatari la Ministerul Afacerilor Interne, la UM 0123.

Ulterior, Ilie Tugui a fost incarcerat in Penitenciarul Militar de Maxima Siguranta Targu-Mures, Regiunea Autonoma Maghiara. Acolo, conform certificatului de deces, "s-a sinucis prin spanzurare", folosind cureaua de la pantaloni. Aceasta in conditiile in care este de notorietate ca in orice arest sau inchisoare, nu numai in cele de maxima securitate, primul lucru care se face este sa i se ia detinutului sireturile de la pantofi si cureaua de la pantaloni. Dupa decesul ofiterului, familia acestuia nu a fost lasata sa vada corpul, fiind chemat doar tatal lui Ilie Tugui sa ia hainele acestuia, care erau pline de sange. Mai mult, nici pana in prezent nu se cunoaste locul unde se afla mormantul capitanului. Dupa moartea militarului, sotia si copiii acestuia au avut domiciliu fortat, fiind persecutati ca rude ale unui tradator al regimului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.