In ultimii 20 de ani, s-au retras aproape jumatate din gheturile arctice si au aparut „ceturile”, un soi de nori de poluare
Dupa ce anul trecut au disparut de pe suprafete-record, gheturile Oceanului Arctic se mai pot retrage anul acesta de pe o suprafata de inca un milion de kilometri patrati, potrivit expertilor de la Centrul national de cercetari stiintifice din Franta, citati de AFP.

Potrivit Mediafax, mai nou, cercetatorii au observat aparitia in zona a asa numitelor "ceturi arctice", un fel de nori de poluare ce determina cresterea temperaturii pe vvreme de iarna. Ceturile provin de la exploatarile de gaze si de petrol din Rusia si din nordul Scandinaviei, dar si din America de Nord, Europa si Asia de Sud-Est.

Suprafata de gheata perena - diminuata anul trecut cu 23%, fata de 2005

"Vara lui 2007 a fost marcata de o retragere majora a banchizei, un lucru la care nu ne asteptam", a spus Jean-Claude Gascard, unul dintre cercetatorii Centrului si coordonator al programului european Damocles de observare a Arcticii.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.