Decizia Curtii de Apel Alba puncteaza o mare victorie pentru cei care au luptat sa salveze exploatarea aurifera

Consiliul Local din Rosia Montana trebuie sa-si revoce hotararile luate in iulie 2002, prin care localitatea a fost declarata zona industriala. Decizia irevocabila a Curtii de Apel Alba, prin care constata nelegalitatea hotararii luate de consilierii locali in urma cu sase ani, anuleaza orice proiect industrial in zona.

Potrivit reprezentantilor Asociatiei Alburnus Maior, cea care a castigat procesul, atat Planul de Urbanism General, cat si Planul de Urbanism Zonal au fost finantate integral de catre Rosia Montana Gold Corporation si supuse aprobarii Consiliului Local Rosia Montana.

Populatia, lipsita de drepturi

Membrii asociatiei mai spun ca schimbarea statutului Rosiei Montana din zona rezidentiala in zona industriala, in iulie 2002, a avut ca rezultat inceperea procesului de stramutare a populatiei locale, precum si a intregii infrastructuri de uz public.

Aceste planuri de urbanism au blocat orice initiativa locala de dezvoltare a unor activitati in domeniul turismului, agriculturii si serviciilor, deoarece s-a interzis construirea de noi imobile inclusiv pe proprietatile private. Avocatii Alburnus Maior spun ca populatia din zona a fost lipsita astfel de drepturile constitutionale la viata privata si libera initiativa economica.

Consilierii nu au raspuns la petitii

In plus, consilierii locali care au votat respectivele planuri se aflau la data respectiva in conflict de interese din cauza faptului ca ei sau rudele lor erau angajati de Gold Corporation.

Consiliul local nu a consultat populatia direct afectata, asa cum cereau legile. In decembrie anul trecut, membrii comunitatii locale au trimis Consiliului local peste 100 de petitii prin care cereau adoptarea unor noi planuri de urbanism, care sa le respecte dreptul constitutional la libera initiativa economica si sa permita lucrari de ecologizare a zonei si de protejare a patrimoniului cultural.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.