Desi femeile au in general un nivel de educatie mai ridicat decat cel al barbatilor, paradoxal, acesta nu se reflecta in gradul de absorbtie de pe piata de munca, arata un raport dat publicitatii, miercuri, de Comisia Europeana.
Femeile continua sa fie dezavantajate pe piata muncii in raport cu barbatii. Ele sunt mai prost platite si ocupa in general pozitii inferioare, desi sunt mai bine pregatite. Totodata, femeile intampina dificultati atunci cand vine vorba sa ocupe functii de conducere. In plus, echilibrul dintre viata de familie si cea profesionala este un aspect ce face diferenta intre barbati si femei. Si asta pentru ca femeile cu copii mici se angajeaza mai greu decat taticii.

Femeile castiga cu 15% mai putin pe ora decat barbatii

Desi numarul femeilor, care au intrat pe piata muncii, a crescut, ele nu muncesc inca in aceleasi conditii ca barbatii, arata un raport, dat publicitatii miercuri, de Comisia Europeana (CE). Potrivit documentului, mai mult de 7,5 milioane din cele 12 milioane de noi locuri de munca create in UE, incepand cu anul 2000, au fost ocupate de femei. Totodata, rata de incadrare in munca in randul femeilor este de 57,2% in prezent, cu 3,5 puncte peste nivelul inregistrat in 2000, in timp ce rata angajarilor in randul barbatilor, in aceeasi perioada, a crescut doar cu mai putin de un punct. De asemenea, rata angajarilor in randul femeilor de peste 55 de ani a crescut considerabil mai rapid decat in randul barbatilor, fiind in prezent de 34,7%, in crestere cu 7,4 procente fata de anul 2000. Cu toate acestea, raportul indica faptul ca si calitatea slujbelor ocupate de femei ramane o problema. Desi 59% dintre femei sunt absolvente de studii superioare si au o pregatire mai buna, rata de angajare a lor ramane inferioara celei a barbatilor, cu 14,4%, iar femeile continua sa castige cu 15% mai putin pe o ora lucrata decat barbatii. Mai mult, femeile intampina dificultati cand vine vorba sa ocupe functii de conducere. Raportul CE arata ca prezenta femeilor manager in companii este un proces care se desfasoara foarte lent si ajunge la doar 33%. In acelasi timp, echilibrul dintre viata de familie si cea profesionala este un aspect care face diferenta intre barbati si femei, rata de angajare in randul femeilor cu copii mici fiind de numai 62,4%, comparativ cu 91.4% in randul barbatilor cu copii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.