Comisia Europeana a ajuns la un acord astazi, pe tema "celui mai complet pachet de masuri din lume" pentru lupta impotriva incalzirii climatice, cu un cost estimat la "trei euro pe saptamana de persoana" pana in 2020, potrivit presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, relateaza NewsIn.

Barroso, care a vorbit in fata eurodeputatilor imediat dupa reuniunea Comisiei care a aprobat masurile, nu a dat detalii deocamdata. El a reamintit ca se urmareste reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2020 in raport cu 1990.

Jose Manuel Barroso nu a vorbit decat despre liniile mari ale planului, printre care intrarea marilor industrii in Bursa de tranzactionare a cotelor emisiilor de CO2, ce prevede cumpararea permiselor de poluare, al caror cost ii face pe cei din industrie sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera, "obiective nationale cu caracter de constrangere" pentru fiecare stat membru si obiective nationale pentru dezvoltarea surselor alternative de energie.

Barroso a mai confirmat ca, daca nu va exista un acord pe plan international, inclusiv cu Statele Unite, pentru reducerea emisiilor de CO2, Europa va actiona: industriile care consuma cea mai mare cantitate de energie vor obtine "gratuit" permisele de poluare, iar importatorii de produse concurente noneuropene vor fi obligati sa cumpere respectivele permise.

"Costul este gestionabil", a asigurat Barroso. El a estimat ca ar fi "de mai putin de 0,5% din PIB pana in 2020, ceea ce inseamna circa trei euro pe saptamana de persoana" in UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.