Temperaturile scazute din ultima perioada au umflat facturile la intretinere. Pentru luna decembrie, la o garsoniera, intretinerea poate ajunge si la 400 de lei, aproape dublu fata de luna noiembrie, informeaza NewsIn.

Ca si cum acest lucru nu ar fi de ajuns, furnizorul de energie termica al Capitalei, ELCEN, a cerut Autoritatii Nationale de reglementare in domeniul Energiei majorarea pretului giogacaloriei cu 15%, de la 1 ianuarie. Acest lucru ar insemna ca facturile pentru luna ianuarie ar putea fi mult mai mari.

Potrivit administratorilor asociatiilor de proprietari, factura la intretinere pentru luna decembrie a crescut - in medie pe apartament - cu 200 de lei.

"In luna decembrie, factura de la Radet a fost trimisa cu 70% mai mare fata de luna noiembrie, in conditiile in care cei din bloc au repartitoare si in conditiile in care, garantat, 70% merg cu repartitoarele la minim", a declarat un administrator de bloc.

La o garsoniera, intretinerea pe decembrie este de aproximativ 400 de lei, fata de 230 de lei, in luna noiembrie. La un apartament cu trei camere, un proprietar plateste pentru luna decembrie in jur de 600 de lei, cu 240 de lei mai mult decat in noiembrie, comenteaza NewsIn.

"S-a consumat mai mult, in conditiile in care temperaturile medii exterioare au fost mult mai scazute decat in anul precedent (...) Cresterea de consum este de 8%, cand temperaturile exterioare au fost de 0 - 5 grade in 2007, fata de 3,3 in 2006", directorul de furnizare al RADET, Dan Mavrodin.

Potrivit RADET, pentru decembrie 2007 s-a platit cu 20% mai mult decat aceeasi luna din 2006, din care 11% provine de la majorarea tarifului gigacaloriei. In conditiile in care Electrocentrale Bucuresti a cerut majorarea pretului giogacaloriei cu 15%, potrivit specialistilor, cresterea ar urma sa fie suportata de locatari.

"Aceste 10-15 procente care apar in plus se duc in factura de intretinere, deci in buzunarul cetateanului", aomenteaza Florel Manu, jurnalist Adevarul.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei nu si-a dat acceptul inca pentru incepererea discutiilor privind majorarea tarifului la gigacalorie. Acum, in Bucuresti, gigacaloria costa 119 lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.