Astfel, istoricii si zoologii au sustinut ca inaintea descoperirii Americii, pe acest continent nu traia gaina, ea fiind adusa de colonistii spanioli si portughezi. insa, potrivit unui recent studiu, gaina a fost prezenta pe continent cu 100 de ani sau chiar mai mult inainte de 1492, asa cum indica oasele de pui gasite in timpul sapaturilor din El Areal, Chile, pe coasta Pacificului, potrivit Gandul. Masuratorile facute pentru pentru cu carbon radioactiv au demonstrat ca vechimea lor este de cel putin 600 de ani.

Analiza genetica a oaselor, prin compararea ADN-ului lor cu ADN-ul mai multor categorii de gaini, efectuata de Centrul de cercetari Allan Wilson, a demonstrat ca s-au gasit cele mai multe asemanari cu gainile care traiesc in zona insulelor polineziene Samoa si Tonga. in ultimul timp, oamenii de stiinta sunt din ce in ce mai convinsi ca, in calatoriile lor, navigatorii din insulele polineziene din secolul al XII-lea ar fi putut strabate mai multe mii de kilometri, pana pe coastele Americii de Sud. Multa vreme, a fost respinsa ipoteza lui Thor Heyerdhal potrivit caruia cu corabii traditionale se puteau strabate mii de kilometri si astfel populatia Polineziei putea fi de origine sud-americana.

Faimoasa lui expeditie din 1974, din Peru in insulele Tuamotu, cu vasul Kon-Tiki, confectionat prin metode traditionale din lemn de balsa, a fost considerata numai o aventura. Astazi, devine tot mai plauzibila ideea ca ar fi putut exista navigatori care, fie si cu mijloacele de navigatie precare, ar fi putut ajunge la distante atat de mari. Dovada stau o serie de plante de cultura (cartoful dulce si un sortiment de dovleac) raspandite din Noua Zeelanda pana in America de Sud, necunoscute insa pe alte continente pana la descoperirea Americii. Gasirea oaselor de gaina antice este un element in plus care confirma ipoteza tot mai frecvent sustinuta ca populatia si lumea vie din America precolumbiana nu a fost atat de izolata pe cat se credea pana de curand.

Cristofor Columb , (1451-1506), cunoscut și sub numele de Cristoforo Colombo in Italia, Cristobal Colon in Spania, Cristovao Colombo in Portugalia și Christopher Columbus in Anglia, a fost geniul navigator care prin cele patru călătorii transatlantice a deschis drumul spre explorarea, exploatarea și colonizarea Americilor.