Potrivit Ziua, cea mai recenta vine din partea Colegiului medicilor din Cluj, care cere autoritatilor sa modifice legislatia astfel incat sa le permita doctorilor sa primeasca asa anumitele atentii din partea pacientilor, dupa ce acestia s-au insanatosit.

Propuneri sunt si din partea Ministerului Sanatatii, insa, totul e doar la nivel de dezbatere. Presedintele Colegiului medicilor din Cluj, Mircea Barsan, e de parere ca fenomenul coruptiei s-ar putea diminua prin legalizarea atentiilor pe care le primesc medicii. Solutia ministerului era ca pacientii sa nu mai dea medicului o anumita suma de bani, ci sa o doneze spitalului in care au fost tratati. Pe de alta parte, CNAS a propus la un moment dat ca bolnavii sa achite o anumita suma pentru fiecare serviciu medical de care beneficiaza.

Autoritatile si au sustinut declaratiile pe baza faptului ca in Ungaria si Cehia metoda este deja folositia. Pacat ca nu au luat in considerare faptul ca acolo aceasta “atentie” este una simbolica de 1 euro, pe cand pe meleagurile mioritice se ridica si la peste 100 de euro si faptul ca in strainatate doctorii nu conditioneaza tratamentul de banii “donati”...