Desi este in continuare o destinatie atractiva pentru investitori, Romania incepe sa aiba probleme pe piata muncii din cauza migratiei si a imbatranirii fortei de munca.
Productivitatea scazuta si cresterea semnificativa a costurilor cu forta de munca nu descurajeaza inca investitorii straini care planuiesc sa-si mute productia in Europa de Est. Un exemplu este deschiderea fabricii Nokia concomitent cu inchiderea celei din Germania, mentionand ca finlandezii au preferat sa concedieze 2.300 de angajati in Germania si sa angajeze 3.500 in Romania, desi anul trecut costurile cu forta de munca de la noi s-au majorat cu peste 20%. “Din cauza eficientizarii costurilor, producerea de telefoane mobile nu mai este fezabila in Germania pentru Nokia”, a afirmat Veli Sundbäck, vicepresedinte executiv al companiei, citat de cotidianul Financial Times. O ora de munca in Germania costa 28 de euro comparativ cu Romania, unde media este de numai 4 euro.

Salariatii decid. Lipsa muncitorilor calificati face ca in noile state membre ale UE piata muncii sa se afle sub controlul salariatilor, care ii determina pe angajatori sa mareasca salariile, afirma seful diviziei pentru Europa Centrala a firmei de consultanta KPMG, Leszek Wronski. In Romania, numai anul trecut, salariile din domeniul constructiilor au crescut cu 25%. Angajatorii se plang de fluctuatia personalului, angajatii profitand de criza de specialisti pentru a-si schimba frecvent jobul. “Oamenii devin foarte oportunisti in cautarea de locuri de munca. Vin sa lucreze la banca si dupa trei luni pleaca. Dupa trei luni vor sa se intoarca si, in unele cazuri, trebuie sa ii accept”, afirma Stephen van Groningen, directorul din Romania al Raiffeisen Bank.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.