Romanii cistiga de pina la sapte ori mai mult decit acasa, iar lucrul care se pare ca ii deranjeaza cel mai mult in Peninsula e prezenta conationalilor romi si o treime declara ca s-ar intoarce definitiv acasa
Un sondaj de opinie privind imigrantii romani din Italia, comandat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale (ASG) si realizat de Metro Media Transilvania in ultima luna a anului trecut, releva faptul ca unu din trei emigranti vrea sa revina in tara si sa-si cumpere un teren sau o casa. „Ingrijorator este ca 21% dintre romanii din Italia vor sa ramina definitiv in Peninsula. Majoritatea respondentilor au plecat in Italia din motive economice, iar veniturile lor au crescut in medie de sapte ori fata de ultimul salariu avut in tara“, a spus Alfred Bulai, presedintele ASG, dupa cum informeaza Cotidianul.

Potrivit sondajului, 88% dintre emigranti muncesc intr-o forma sau alta si se declara in general multumiti de viata pe care o au, mai ales ca salariul mediu obtinut cind lucrau in Romania era de 140 de euro, iar acum, in Italia, salariul mediu al romanilor este de 1.030 de euro. Astfel, 38% dintre respondenti spun ca au un venit lunar de peste 1.000 de euro, in timp ce alte 24 de procente cistiga intre 750 si 1.000 euro. Chiar daca obtin venituri mult mai mari decit atunci cind erau in tara, 32% dintre respondenti spun ca nu trimit nici un ban in tara. Totusi, 15% dintre ei trimit lunar bani acasa. In medie, valoarea ultimei sume trimise in tara este de 570 de euro.

Cei mai multi romani muncesc in Italia in constructii (24%), dar si in menaj (12%), in comert (8%) si in industrie (7%). Meseriile nu sint dintre cele care necesita multe studii, pentru ca 34% dintre romanii plecati au doar scoala profesionala, 38% liceul si doar 7% au studii superioare. Virsta medie a emigrantilor romani este de 33 de ani. „43% dintre emigranti sint din Moldova, 30% din Transilvania, 22% din sudul tarii si doar 3% din Bucuresti“, a spus Bulai.

Evz adauga ca majoritatea romanilor plecati la munca in Italia castiga de sapte ori mai bine decat luau in Romania, avand un venit mediu lunar de peste 1.000 de euro.

Potrivit unui studiu comandat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale (ASG), 57% dintre imigrantii romani din Italia lucreaza cu forme legale, 23% au un loc de munca stabil, insa fara a beneficia de carte de munca, 5% lucreaza cu ziua, in timp ce doar aproximativ 8% sunt someri sau femei casnice. Domeniile in care cei mai multi dintre acestia si-au gasit o slujba sunt constructiile (24%), menajul sau curatenia (12%), comertul (8%) sau ingrijirea batranilor (7%).

Peste 70% dintre romanii care muncesc in Italia au ajuns aici in perioada 2001-2007, iar cei mai multi dintre ei au mai trecut si prin alte state inainte sa se stabileasca in Cizma.

Profilul general al romanului plecat la munca in Italia este simplu, potrivit datelor ASG: barbat sau femeie cu o varsta de aproximativ 33 de ani, fara studii superioare, care a locuit ori in Moldova, ori in Transilvania. Doar 7% dintre muncitorii romani din Italia au studii superioare, in timp ce 72% au terminat liceul sau o scoala de meserii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.