Nu trebuie sa mai mancam carne, ar fi bine sa mergem la serviciu cu bicicleta si sa incercam sa punem cat mai putine produse in cos cand mergem la cumparaturi! Odata cu schimbarea climei, trebuie sa ne schimbam si vechile obiceiuri

In acest fel, nu numai sanatatea noastra va avea de castigat, ci si mediul inconjurator, care va fi, astfel, mai putin expus pericolului reprezentat de incalzirea globala, informeaza Adevarul. Nu sunt simple indemnuri, ci concluziile recente ale raportului anual al Grupului Interguvernamental pentru Schimbarea Mediului (IPCC), al carui presedinte, Rajendra Pachauri, a castigat, de curand, Premiul Nobel pentru Pace.

Intr-o conferinta pe teme de mediu desfasurata la Paris, Rajendra Pachauri a spus ca modul in care oamenii inteleg sa traiasca in prezent are un impact negativ asupra mediului, dar si invers. „Ar fi fost bine daca IPCC ar fi tras mai de multa vreme un semnal de alarma, dar nici acum nu este prea tarziu, daca reusim sa intelegem ca mai putina carne si mai multa miscare ne ajuta atat pe noi, cat si planeta pe care traim sa ducem o viata mai lunga si mai sanatoasa", a declarat Rajendra Pachauri. Presedintele IPCC este indian, de profesie economist, si vegetarian convins.

El sustine ca, daca reusim sa mancam mai putina carne, emisiile de carbon se vor reduce considerabil, iar afirmatiile sale se bazeaza pe studii care arata ca pentru un kilogram de carne pe care il cumparam de la magazin, in mediul inconjurator sunt emise 36,4 kilograme de carbon. Cresterea, sacrificarea si transportul animalelor, indiferent daca sunt vaci, porci sau oi, necesita un consum de energie crescut, iar noxele emise sunt amenintari zilnice la adresa mediului in care traim.

Cumparaturile in exces cresc poluarea

Mersul pe jos ori pe bicicleta este sanatos si va deveni, la randul sau, o arma impotriva poluarii. „Decat sa pornim motorul ca sa ne deplasam 500 de metri, mai bine facem o plimbare sau ne urcam pe bicicleta, obicei care, odata insusit, ne va aduce avantaje enorme", a mai spus Pachauri. Un alt obicei prost pe care ni l-am insusit este acela de a face din mersul la supermarket un hobby.

Potrivit EcoMagazin, sapte dintre cele mai ucigatoare zece dezastre din ultimii 20 de ani s-au petrecut intre 2000 si 2006″, avertizeaza comisarului UE pentru Dezvoltare si Ajutor Umanitar, Louis Michel, intr-un mesaj destinat cetatenilor celor 27 de state membre ale Uniunii, cu prilejul “Zilelor Dezvoltarii Europene”

In privinta cauzelor acestor fenomene, oficialul UE considera ca, “in ultimii ani, a devenit foarte clara legatura dintre schimbarea climatica si frecventa plus intensitatea fenomenelor naturale extreme”.

Prin urmare, cu ocazia amintitei conferinte, tinute in aceasta saptamana la Lisabona, UE vrea sa traga un semnal de alarma ca simplele discursuri “ingrijorate” fata de incalzirea climei (si a popoarelor sarace din Africa si Pacific care deja sufera de pe urma ei) nu mai sunt de niciun folos. Ba mai mult, intr-un moment de candoare fata de reprezentantii presei, Michel a recunoscut ca intentioneaza chiar “sa inceapa a-i denunta pe cei (diferiti actori internationali - n.r.) care nu isi indeplinesc promisiunile” legate de interventia lor in lupta contra incalzirii climatice.


In schimb, statele UE sunt pe cale sa cale sa-si reduca emisiile cu efect de sera cu 20 la suta pana in 2020. Iar UE va continua insiste pe legatura indisolubila intre combaterea saraciei si a incalzirii globale, chiar daca statele membre contribuie cu numai 14 la suta la totalul emisiilor nocive dispersate anual in atmosfera. Uniunea este cel mai mare furnizor de ajutor pentru dezvoltare - oferind, in urmatorii sase ani, 23 miliarde euro catre 78 de state din Africa, Pacific si Caraibe - dar eforturile europene ar puteasaramana fara efect.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.