Tarile vest-europene sunt afectate de o epidemie de gripa care are mari sanse sa se extinda catre estul continentului
Gripa face ravagii in Europa. Potrivit Centrului European de Supraveghere a Bolilor, in Anglia, Italia, Spania, Luxemburg, Slovenia, Irlanda si Elvetia a fost depasit pragul epidemic de 58 de imbolnaviri la 100.000 de locuitori.

Virusul gripal care circula in aceasta perioada - A/Solomon Island - este extrem de periculos si poate provoca moartea in special la persoanele cu imunitatea scazuta. Specialistii se asteapta ca valul de gripa sa cuprinda si alte state europene. Anual, 40.000 de europeni mor din cauza gripei.

Noua tulpina de virus gripal care a lovit Europa, numita de specialisti "Solomon Islands", a luat locul tulpinei Noua Caledonie care, timp de sase ani, a provocat numeroase imbolnaviri, inclusiv in Romania.
Cea mai afectata tara este Elvetia, unde saptamana trecuta numarul cazurilor inregistrate s-a dublat in raport cu cele inregistrate in primele zile ale anului 2008, ajungand la 211 cazuri la 100.000 de locuitori. Virusul gripal poate ramane, in conditii propice, pana la 17 zile pe bancnote, afirma cercetatorii de la spitalele universitare din Geneva, care spun ca nu exista totusi niciun motiv de alarmare.

Spitalele din Spania, asaltate de pacienti gripati

Nici Spania nu a scapat. Harta de extindere a virusului gripal, data publicitatii de catre Ministerul Sanatatii din aceasta tara, indica instalarea virusului in toata peninsula, cu o prezenta semnificativa in partea nordica. Media celor gripati a ajuns la 150 la fiecare suta de mii de locuitori, iar Tara Bascilor a atins recordul de 388 de pacienti inregistrati in primele zile ale saptamanii.

La polul opus se situeaza Andalucia, unde numarul cazurilor de gripa este cu 25% mai mic decat cel inregistrat in ianuarie 2007. Potrivit ministrului sanatatii, Bernat Soria, se asteapta ca intensitatea maxima sa se atinga la sfarsitul acestei luni, preconizandu-se ca media celor afectati se va tripla, asteptandu-se la peste 400 de cazuri la 100.000 de locuitori.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.