Televizoare, plasme, calculatoare de ultima generatie, camere de luat vederi, autoturisme, tractoare, pluguri, remorci - cam acestea au fost destinatiile date de primari banilor publici, pe ultima suta de metri a cursei cheltuielilor bugetare din anul trecut.

Acestora li s-au adaugat, desigur, primele - uneori, suspect de generoase - acordate ba pentru vacanta, ba pentru ca veneau sarbatorile de iarna. Adevaratele necesitati ale comunitatilor (repararea scolilor sau spitalelor, finantarea proiectelor sociale etc.) au ramas, in continuare, in planurile indepartate ale alesilor locali.

Chiar de la nivelul administratiei centrale au fost trase mai multe semnale de alarma, potrivit carora unele primarii ar fi facut, in decembrie, cheltuieli din bani publici ce bat miliardul de lei pe zi. Intrebarea fireasca, in aceasta chestiune, este pe ce s-au dus acei bani, ce anume au cumparat ordonatorii de credite astfel incat sa reuseasca asemenea performante? Raspunsurile pe care le-am primit de la reprezentantii primariilor, dar si din alte surse ale administratiilor locale arata ca nevoile stringente ale oamenilor nu au figurat intre prioritatile edililor.

Dimpotriva, furia cheltuielilor a avut drept tinta cumpararea de bunuri folositoare mai mult pentru uzul personal decat pentru viata comunitatilor. Este vorba, potrivit surselor noastre, despre plasme, LCD-uri, televizoare, calculatoare, autoturisme etc. Si, pentru ca in ultima luna din anul trecut multe primarii s-au "trezit" cu plusuri semnificative la bugetul local, banii respectivi au fost dirijati si catre prime de vacanta sau de sarbatori.

Set de masuri pentru controlul cheltuielilor

"Numai in ultima saptamana din an, municipalitatile au cheltuit un miliard de lei pe zi", spunea recent ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, adaugand ca in ultima luna a anului trecut unele primarii au cheltuit sume de peste trei ori mai mari decat media primelor 11 luni. In tabelul alaturat se regaseste un top al administratiilor locale unde s-au inregistrat astfel de recorduri.

Vosganian a prezentat aceste cheltuieli ca fiind principalul motiv pentru care deficitul bugetului consolidat a ajuns la sfarsitul anului 2007 la 2,4% din Produsul Intern Brut, depasind astfel cu un punct procentual prognoza initiala a ministerului. Ministrul Vosganian va prezenta premierului un set de masuri pentru controlul cheltuielilor. "Vrem sa discutam ce modalitati are guvernul pentru a interveni acolo unde este necesar, fara incalcarea autonomiei locale", a precizat Vosganian.

Curtea de Conturi este in acest moment singura autoritate de control ce poate verifica modul in care se cheltuiesc banii in administratia locala. Surse din acest sistem au explicat pentru "Adevarul" ca sumele cheltuite aiurea pot fi depistate foarte usor. "Trebuie vazut daca acele cheltuieli sunt cuprinse in planul anual de achizitii, deci daca au fost cuprinse in buget, pentru ca nu se pot angaja cheltuieli pentru care nu au fost aprobate fonduri", au explicat sursele noastre.