Liderul spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru, nu a fost retinut in Suedia, ci s-a predat de buna- voie autoritatilor de la serviciile de imigrare. Actiunea a fost indelung pregatita, iar momentul a fost ales chiar de la Bucuresti.

Asa-zisa capturare a lui Gregorian Bivolaru, cu care au iesit marti in evidenta Interpolul si autoritatile romane, a fost, de fapt, vointa unui singur om. Potrivit unor surse bine informate din cadrul miscarii, actiunea de solicitare a azilului politic a fost planuita inca de anul trecut, urmand doar ca momentul sa fie ales cu mare atentie. Bivolaru a comunicat permanent cu persoane din conducerea MISA, care l-au sfatuit pas cu pas care sunt miscarile pe care trebuia sa le faca. De cateva luni s-a aflat in Suedia, unde si-a depus si dosarul de emigrare, acum doua saptamani. "Creierele" din MISA au apreciat prielnic acest moment, cand atentia intregii opinii publice din Romania era indreptata spre criza ostaticilor din Irak si moartea Papei Ioan Paul al doilea. Nu au fost neglijate si consumarea alegerilor la Primaria Capitalei, care au detensionat relatiile politice.

ALTI YOGHINI, AZILANTI IN SUEDIA

Yoghinii au sperat ca astfel, ca "prinderea" liderului spiritual al miscarii sa nu mai aiba acelasi impact ca scandalul arestarii, eliberarii si disparitiei sale de anul trecut. MISA a recunoscut, in sera presupusei arestari, intr-un comunicat, ca Bivolaru era constient ca va fi retinut in momentul cand va solicta azil, dar cererea sa se bazeaza pe dovezi care arata ca a fost persecutat pe motive politice. Yoghinii invoca stenograme ale PSD, unde s-a vorbit despre situatia lui Bivolaru si MISA, inainte ca justitia sa se pronunte asupra vinovatiei sale. Mai multi yoghinii care au suferit dupa perchezitiile brutale ale jandarmilor intentioneaza, la randul lor, sa ceara azil politic in Suedia.

SUEDIA FAVORIZEAZA AZILANTII

In aceste conditii, Bivolaru s-a prezentat Oficiul de Imigrari, la interviul cu ofiterul specializat, dupa ce in prealabil depusese toate actele stranse de cateva luni incoace de mai multi juristi apropiati miscarii. Bivolaru le-a comunicat autoritatilor suedeze ca este urmarit de autoritatile romane si a solicitat luarea lui in custodie. Oficiul de imigrari a verificat informatiile la Interpol, care a anuntat marti prinderea celui mai cautat roman din ultimul an.

Autoritatile romane au demarat, in aceeasi zi, formalitatile de extradare. Nu au luat in calcul insa ca strategia yoghinilor miza tocmai pe disponibilitatea Suediei de a primi azilanti politici. In ultimii ani, aceasta tara nu a expulzat nici una dintre persoanele care au solicitat o asemenea forma de protectie, chiar daca erau urmarite prin Interpol. Aceeasi politica o duce si Austria, care i-a acordat azil politic lui Silviu Popescu, condamnat la 5 ani de inchisoare pentru implicare in mineriade. Astfel ca solicitarea de extradare pentru Bivolaru nu poate fi judecata in Suedia pana cand judecatorii nu se vor pronunta asupra cererii de zil. Acesta poate dura ani de zile, procedurile fiind deosebit de complicate.

L-A UITAT MADALINA?

Asa-zisa victima a lui Gregorian Bivolaru, Madalina Dumitru, care a declarat ca a fost obligata de procurori sa dea declaratii impotriva Gurului, nu se mai ascunde. Ea a fost vazuta la cursurile de yoga din Bucuresti, in compania iubitului ei Remus Lomos. Contactat de noi, acesta ne-a comunicat ca Madalina nu vrea sa vorbeasca decat prin intermediul avocatei sale. Adina Solomon, aparatoarea Madalinei, ne-a declarat ca fata "nu are nici o opinie" despre retinerea mentorului sau spiritual in Suedia, dar si ca nu se va prezenta la procesul de la Sibiu decat in momentul cand va fi citata in mod legal. Avocata nu a dorit sa ne confirme daca Madalina s-a mutat inapoi la Bucuresti, impreuna cu iubitul ei, invocand viata personala a acesteia. Adina Solomon sustine ca fata nu a pierdut legatura cu familia, in special cu mama sa, "cu care a mentinut mereu o relatie calda".


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.