Pentru a obtine un credit ipotecar, o familie cu un copil are nevoie de un venit mediu lunar intre 3.700 si 5.000 de lei, in functie de tipul de locuinta achizitionat.

Achizitia unei garsoniere in valoare de 70.000 de euro impune un venit mediu pe familie de 3.700 de lei. Pentru un apartament de doua camere, care costa aproximativ 90.000 de euro, venitul lunar pe familie necesar, in medie, este de 4.000-4.200 de lei, in timp ce pentru un apartament de trei camere, in valoare de 120.000 de euro, solicitantii trebuie sa aiba salarii cumulate de minimum 5.000 de lei. Informatiile se bazeaza pe calcule de eligibilitate realizate pe simulatoarele celor 11 banci partenere companiei de consultanta si brokeraj FinZoom (Alpha Bank, BCR, Banca Romaneasca, Bancpost, Credit Europe Bank, Domenia Credit, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac si Volksbank).

Creditul ipotecar luat in considerare are o perioada de rambursare de 30 de ani, iar solicitantul este casatorit si are un copil in intretinere. Un grad inalt de solvabilitate il au solicitantii care au studii universitare si cei care lucreaza intr-o companie de nivel mediu spre mare, cu un numar considerabil de angajati. Totodata, cei care au deja o proprietate personala sint mai bine cotati la scoringul bancar decit cei care locuiesc cu parintii sau cu chirie.

Printre conditiile care trebuie indeplinite se numara absenta altor rate sau credite, minimum trei luni vechime la locul actual de munca si minimum 12 luni de cind solicitantul lucreaza in general. De asemenea, acesta nu trebuie sa aiba carduri de credit neacoperite si nu trebuie sa intirzie mai mult de 30 de zile la plata ratelor. Virsta solicitantului este in medie de maximum 37 de ani, potrivit FinZoom. In ceea ce priveste tipurile de venituri acceptate de banci, institutiile financiare dau dovada de flexibilitate, acceptind toate tipurile de venituri atit timp cit acestea pot fi dovedite. „Tot la categoria venituri intra bonurile de masa, care pot constitui un avantaj“, spun specialistii FinZoom.

Bancile solicita un avans care incepe cu 5% si ajunge pina la 25%. In prezent, multe produse bancare ofera perioade de gratie. „Perioada de gratie consta in faptul ca un numar de luni nu se plateste nimic, dupa care fie pentru o perioada platesti dobinda, dupa care urmeaza sa platesti principalul plus creditul, fie incepi sa platesti direct principalul plus creditul. Aceste perioade de gratie pot aduce o suma mai mare cu pina la 20% a creditului pe acelasi venit. Un caz aparte il reprezinta finantarea in franci elvetieni. Produsele in CHF obtin in general o suma mai mare cu 10% pe aceleasi venituri“, spun cei de la FinZoom


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.