Necesitatea si urgenta compatibilizarii legislatiei nationale cu cea a UE in privinta prevenirii si combaterii efectelor consumului de tutun au decis Guvernul la emiterea unei ordonante pentru modificarea Legii nr. 349/2002, care reglementeaza consumul de tutun.

Astfel, legea va suferi numeroase completari si modificari, din care publicam mai jos ample fragmente.
Prin spatii publice inchise se intelege toate spatiile din institutiile publice centrale si locale, institutii sau unitati economice, de alimentatie publica, de turism, comerciale, de invatamant, medico-sanitare, culturale, de educatie, sportive, toate mijloacele de transport in comun, autogari, gari si aeroporturi, de stat si private, spatiile inchise de la locul de munca sau alte spatii prevazute de lege;
Prin spatii inchise de la locul de munca se intelege toate spatiile din imobilele constructii, precum halele industriale, spatiile de depozitare, salile de sedinta, salile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, birourile si camerele.

EXCEPTII. Se interzice fumatul in spatiile publice inchise, cu exceptia: a) camerelor pentru locuit destinate fumatorilor de catre proprietarul sau managerul unitatilor si structurilor de cazare temporara; b) camerelor in care se testeaza produsele din tutun in cadrul procesului de fabricatie, control si cercetare.
Pana la data de 1 iulie 2010, in baruri, discoteci, restaurante si alte spatii publice cu destinatie similara, fumatul este permis in spatii special amenajate pentru fumat cu respectarea urmatoarelor conditii obligatorii:
a) sa deserveasca fumatul; b) sa reprezinte cel mult 50% din suprafata spatiului public inchis destinat clientilor; c) sa fie delimitate prin pereti de restul spatiului public inchis astfel incat sa se asigure izolarea completa de acesta; d) sa nu fie spatiu de tranzit sau de acces in spatiul public inchis; e) sa fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului de tutun, cu scrumiere si cu extinctoare, si sa fie amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor; f) sa fie marcate la loc vizibil cu unul dintre urmatoarele indicatoare: “Loc pentru fumat”, “Spatiu pentru fumat”, “Incapere in care este permis fumatul”.

AFISARE. Proprietarii sau managerii care administreaza spatii publice inchise au obligatia de a afisa la loc vizibil texte care avertizeaza ca fumatul este interzis in acel spatiu, precum si semnul international corespunzator, respectiv tigareta barata de o linie transversala. Proprietarii sau managerii care administreaza spatii publice inchise au obligatia de a elabora si a pune in aplicare regulamente interne pentru aplicarea prevederilor prezentei legi privind fumatul in spatiile publice inchise. Se interzice vanzarea la bucata a tigaretelor. Se interzice comercializarea pachetelor de tigarete care contin mai putin de 20 de bucati. Se interzice vanzarea produselor din tutun tinerilor cu varsta sub 18 ani.

COMERCIALIZARE. Se interzice comercializarea produselor din tutun in unitatile economice situate in incinta si pe o raza de 200 de metri fata de perimetrul exterior al spitalelor si unitatilor de invatamant. Sunt interzise productia si importul destinate pietei interne, precum si punerea pe piata a oricarui produs din tutun care nu este inscriptionat cu avertismentele prevazute de legislatia in vigoare.
Masurarea continutului de gudron, nicotina si monoxid de carbon al tigaretelor se realizeaza in laboratoare agreate si monitorizate de Ministerul Sanatatii Publice sau in laboratoare acreditate si monitorizate de autoritatile competente ale altor state membre ale Uniunii Europene.
Ministerul Sanatatii Publice va face publica pe site-ul institutiei lista laboratoarelor agreate si monitorizate de Ministerul Sanatatii Publice, specificand criteriile utilizate la agreare si metodele de monitorizare aplicate, precum si lista laboratoarelor acreditate si monitorizate de autoritatile competente ale altor state membre ale Uniunii Europene.
Testele suplimentare solicitate vor fi efectuate in laboratoarele agreate sau acreditate. Este obligatorie mentionarea continutului de gudron, nicotina si monoxid de carbon (in cazul tigaretelor). Dosarul intocmit in conformitate cu prevederile alineatului (1) se depune anual, pana la data de 15 octombrie, de catre producator sau importator, pentru notificare, la autoritatea competenta desemnata de Ministerul Sanatatii Publice.
Normele pentru aplicarea prevederilor alineatelor (1) - (4) se stabilesc conform reglementarilor comunitare in domeniu, prin ordin al ministrului Sanatatii Publice, ce va fi elaborat si publicat in termen de 90 de zile de la publicarea prezentei ordonante in Monitorul Oficial al Romaniei partea I.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.