Cea mai mare exploatatie agricola din Europa, Insula Mare a Brailei, este in pericol sa fie inghitita de apele Dunarii, dupa ce evolutia debitului fluviului a atins ieri un record absolut: 12.800 mc/sec., fata de 11.000 mc/sec.

Presedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Nicolae Mitroi, care este si prefectul Brailei, a decis sa restrictioneze viteza de navigatie pe Dunare, dar si gabaritul si viteza autovehiculelor care circula pe DN 22B, digul ce leaga Braila de Galati.
Au primit avertizari toate societatile comerciale si toti agentii economici care isi desfasoara activitatea pe malul Dunarii sa ia masuri operative de interventie, conform planurilor proprii de aparare in caz de dezastre. Digurile din sectorul Braila-Dunare-Siret se afla in faza I de aparare, apa ajunge deja la baza acestora.

Faza a II-a, cu apa cuprinsa intre 90 si 120 cm din inaltimea digului, este prezenta in sectoarele Balaia si Marasu din Insula Mare a Brailei, cit si in zona Calmatui-Gropeni.

Faza a III-a de aparare, cu apa la inaltimea de 180 de cm din inaltimea digului, este prezenta in Insula Mare a Brailei, in sectoarele Filipoiu, Gemenele, Lunguleti si Maicanu.

Administratia Nationala Apele Romane a informat prefectura ca nivelurile si debitele fluviului Dunarea si ale riului Prut, in aval de Oancea, sint in crestere si vor continua sa creasca si in urmatoarele zile.
Se estimeaza depasirea cotei de inundatii in jurul datei de 9 aprilie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.