Probabil ca mama lui Dj Syto nu a visat in viata ei ca un cotidian central european va scrie vreodata o pagina despre fiul sau. Probabil ca ea are constiinta. Despre fiul sau nu credem ca a visat niciodata decat cu ochii deschisi dupa o doza de droguri. Altfel mintea nu ii functioneaza... In primul rand, trebuie spus ca acest Syto nu se poate numi Dj. El a plagiat cateva melodii de succes - printre care Dragostea din Tei - si a schimbat versurile, acestea devenind xenofobe. De aceea, linia melodica are succes in orasele din Spania. Frustrarea acestui plagiator l-a facut sa compuna niste versuri haotice si jignitoare la adresa romanilor si a imigrantilor din Peninsula Iberica.

Dupa cateva linii de cocaina trase pe nas si dupa cateva shot-uri de tequilla spaniolii care il apreciaza pe acest Syto gusta versurile rasiste, dau cu pumnul in masa si, chiar si femeile se cred barbati. De fapt, chiar pseuo-dj-ul spaniol si-a inceput cariera muzicala, vanzand droguri, potrivit unor surse de incredere din Spania. Chiar unii romani care mixeaza muzica in cluburi - putini, ce-i drept- l-au intalnit pe Syto si l-au catalogat, cu bun simt, drept "un drogat ratat". Se vede ca plagiatorul spaniol nu are habar de legile europene, de normele civile referitoare la rasism si xenofobie afisate in public si ca tupeul sau izvorat din consumul de droguri inseamna de fapt un complex si o frustrare care nu injosesc poporul roman, ci pe el insusi.

Replica dura a cantaretului vine ca urmare a faptului ca sute de mii de romani, ajunsi in Spania dupa liberalizarea circulatiei europene, au comis fel de fel de infractiuni, de la furtisaguri prin piete si autobuze, pana la violuri si crime. De cateva luni, in discotecile si cluburile spaniole se poate asculta o melodie cu grave conotatii xenofobe si rasiste. Este vorba despre cantecul "Me cago en esos putos rumanos", in traducere libera "Ma cac pe imputitii aia de romani".

Versurile acestei piese aduc jigniri imigrantilor romani carora li se "promite" ca li se vor taia mainile si ca vor fi calcati cu masina pe capete. Romanii sunt numiti bastarzi si nesimtiti. Versurile acestui cantec care se gaseste pe internet, pe site-uri cu continut obscen si pe forumuri de muzica de descreierati aveau ieri mai mult de 6.000 de accesari. Dupa cum va spuneam mai sus, autorul acestor versuri care au socat, pe langa romanii din Spania, si autoritatile din Peninsula Iberica, este un anume DJ Syto, despre care nu se stie prea multe. Numele sau nu figureaza pe nici un site, iar politia spaniola nu l-a identificat inca.

Politia, sesizata de SOS Racismo

Organizatia SOS Racismo a fost alertata asupra acestui cantec inca din mai 2004. "Am instiintat politia din Barcelona, iar in iunie ni s-a spus ca aceasta problema s-ar afla in mainile judecatorului", explica un purtator de cuvant al asociatiei. Acum, majoritatea se intalnesc in localul asociatiei pentru ca "se simt prost cand li se cer, in repetate randuri, documentele in baruri, cluburi, discoteci si chiar, aiurea, pe strada.

Syto: Voi fi ignorant cu toti cei care ma ataca

Autorul cantecului, DJ Syto, zice ca are 23 de ani si a creat cantecul din proprie experienta. El locuieste intr-un sat de langa Valencia, "un loc linistit pana sa apara imigrantii ilegali", explica el pe Internet. "De la venirea lor, delictele sunt tot mai dese si conflictele la fel. Sunt constientr ca nu toti sunt delincventi, insa generalizez pentru ca este o forma mult mai agresiva pentru a-i ataca. Povestea cu melodia a inceput ca o gluma intre amici si nu ar fi trebuit sa se propage." Plin de tupeu, Syto asigura ca va fi ignorant cu toti cei care il vor ataca. "Foarte multe persoane mi-au scris, felicitandu-ma. De asemenea, au fost spanioli care m-au numit nazist, rasist sau ceva asemanator. Intr-un loc ca Madridul este dificil sa gasesti oameni care sa nu fi avut probleme cu romanii."


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.